Pinterest yapay zeka kullanarak neyi pinleyeceğinizi tahmin ediyor

Pinterest yapay zeka kullanarak neyi pinleyeceğinizi tahmin ediyor

Aylık 100 milyon aktif kullanıcısı olan Pinterest kullanıcılarına yardımcı olmak için yapay zeka alanına yoğunlaşmış durumda.

İnsanlar internette resim bulmak, kaydetmek ve paylaşmak için Pinterest'i oldukça yorun kullanılıyor. Türkiye'de çok yoğun kullanım oranlarına ulaşmasa da Pinterest şu anda aylık 150 milyon aktif kullanıcısı olan bir dev. 75 milyar paylaşım da cabası. Kullanıcılarını platformda daha uzun süre tutabilmek için Pinterest yapay zeka kullanarak kullanıcının seveceği içerikleri ön plana çıkarıyor. Yapay zeka alanında yapılan geliştirmeler sonrası platformun önerdiği içeriklerle etkileşim yüzde 30 oranında ve uygulama içi satın alma da yüzde 25 oranında artmış. Kullanıcıya mantıklı içerikler önerebilmek için ileri teknoloji ve veri odaklı bir sürü farklı teknoloji deneniyor.

Pinterest’de bu işin başındaki kişi olan Mohammad Shahangian: “Algoritmamızda küçük değişiklikler yaparak yüzlerce deney yapıyoruz. Bütün bu deneyler etkileşimi arttıran ve azaltan etkileri oluşuyor. Birçok şirket kullanıcılara bunu direk soruyor. Pinterest’te ise insanlar zaten neyi severse onu kaydediyor ve buna benzer görseller öneriliyor” şeklinde bir açıklama yapmış.

Şirket ayrıca görsel aramayı geliştirmek için University of California Berkeley Vision and Learning Center’la birlikte çalışıyor. Derin öğrenme teknikleri kullanılarak görseldeki nesneleri tanımlayabilecek bir algoritma üzerinde çalışıyorlar. Böylece kullanıcılar görseldeki herhangi bir nesneye tıklayarak o nesnenin olduğu (ve benzerler ürünlerin olduğu) bütün görsellere erişebilecek. Aşağıdaki örnekte bir fotoğraf karesindeki lavaboya odaklandım ve bana benzerlerini sundu. Farklı deneyler yaparsanız inanılmaz başarılı olduğunu göreceksiniz.

gorsel-odakli-arama

Pinterest’de görsel aramanın başındaki kişi olan Dmitry Kislyuk: “Bu yeni algoritma basit bir sınıflama algoritması olmayacak. Yani ‘görseldeki kedi mi köpek mi?’ şeklinde bir şey olmayacak. Biz gerçekten her görseldeki bütün nesneleri kullanarak bir sonuç üreteceğiz ve bunu gerçek zamanlı sunacağız.” diyor.

Pinterest’deki mühendisler gelecekte bu algoritmanın çok daha iyi bir hal alacağını söylüyor. Yani akıllı telefon kullanıcıları bir nesnenin fotoğrafını çekip direk olarak o nesneyi içeren görsellere erişebilecek. Bu teknolojinin özellikle dekor ve moda sektöründe çok fazla kullanacağı öngörülüyor.

Yapay zeka ile kullanıcıların bir sonraki beğeneceği görseli getirmek bununla da kalmayıp görsel işleme teknolojisi ile aradığınızı bulma konusunda çok farklı bir yetenek geliştiren Pinterest teknoloji şirketi yolunda emin adımlarla ilerliyor gibi görünüyor. Önümüzdeki dönemlerde bir çok farklı özelliğini duyacağımıza eminim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.