Spotify'ın, Türkiye'de büyüyen radyo reklamları kategorisindeki iddiasını destekleyen 4 veri

Spotify'ın, Türkiye'de büyüyen radyo reklamları kategorisindeki iddiasını destekleyen 4 veri

Reklamcılar Derneği'ne göre Türkiye'de reklam yatırımları, 2016'nın ilk yarısında 3.6 milyar dolara ulaştı. Büyüyen reklam sektöründe en büyük artışı ise, hayır dijital değil, radyo reklamları sağladı. Radyo reklamlarına yapılan yatırım 2016 ilk yarıda, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 32.46'lık artışla 83.16 milyon TL'ye yükseldi. Asırlık bu aletlerin hala daha fazla reklam alıyor olması, dijital reklam yatırımlarının yükselişi kadar sizi mutlu etmeyebilir ancak bu, Spotify için kesinlikle iyi haber.

Türkiye’de her 4 online kullanıcının 3’ü Spotify markasını biliyor

Spotify, 30 milyonu aşkın ücretli ve toplam 100 milyondan fazla toplam dinleyicisiyle dünyanın lider online müzik dinleme platformu olsa da, servisinin karlı hale gelmesi için üyelik ücretlerinden ziyade, ücretsiz kullanıcılarına dinlettiği (ve artık izlettiği) reklamlara bağımlı. Ancak Spotify bu konuda gittikçe iyileşiyor. Hızlı küreselleşmesine paralel olarak yerel pazarlarda da güçlü bir reklam platformu haline gelen Spotify'ın global araştırma şirketi TNS ile birlikte yürüttüğü Yeni Radyo Araştırması, Spotify'ın geleneksel radyolardan daha güçlü bir platform haline geldiğine dair üç temel iddiayı destekliyor. Bunlardan ilki, online müzik dinleme servisinin Türkiye'de marka bilinirliğini yüzde 73’lere çıkarmış olması. Bu, markanın bilinirliğinin geçtiğimiz yıla göre yüzde 24 oranında arttığı anlamına geliyor.

Y kuşağı radyo değil Spotify dinliyor

Türkiye'de 15-64 yaş aralığında bin 451 kişinin katıldığı Yeni Radyo Araştırması'na göre, Spotify, geleneksel radyolardan kullanıcı profiliyle ayrışıyor. Geleneksel radyo dinleyicilerinden farklı olarak Spotify'ın ücretsiz katmanı Spotify Free'yi kullanan kişiler, hayatlarının her alanında dijital deneyime öncelik veriyor ve Spotify’ı en çok akıllı telefonları üzerinden kullanıyor. Akıllı telefonlardan sonra diz üstü bilgisayarlar gelirken, üçüncü sırada ise tabletler yer alıyor. Aynı zamanda dijital dünyayı yakından takip eden ücretsiz Spotify kullanıcıları, geleneksel radyo kullanıcılarına göre Facebook, Instagram, Twitter ile Snapchat gibi sosyal medya kanallarında oldukça aktifler, hatta çevrelerinin ve takipçilerinin fikirlerini etkilemede büyük potansiyele sahipler.

Spotify gün boyunca dinleniyor akşam 8'de zirve yapıyor

Radyo, en azından yollardaki bütün araçlar Spotify ve diğer online müzik servislerle uyumlu hale gelinceye kadar, özellikte trafikte açılıyor. Araştırmaya göre, radyo dinleyicileri daha çok sabah saatlerinde müzik dinlerken, gün içinde bu oran düşüyor. Spotify üzerinden yaşanan müzik deneyimi ise günün neredeyse tamamına yayılıyor. Spotify kullanımı özellikle öğlen saatlerinden sonra giderek artıyor ve akşam 20:00 sularında zirve yapıyor. Böylece radyo ile Spotify gün içerisinde birbirini tamamlayıcı bir rol oynuyorlar. Diğer yandan radyo, daha çok araba kullanırken dinlenirken, Spotify ise internette gezinirken, çalışırken, sosyalleşirken ya da spor/dinlenme gibi kişiye özel zamanlara da yayılarak günün her zamanını kapsıyor. Spotify'ın bu özellikleriyle, geleneksel radyolarla kıyaslanamayacak hedefleme seçeneklerini, reklam verenlere sunduğu bir gerçek.

Spotify, yüzde 24,6 haftalık erişim oranı ile Türkiye’deki dijital müzik platformları arasında lider

Erişim açısından bir diğer çarpıcı veri, Spotify'ın yüzde 24,6 haftalık erişim oranı ile Türkiye’deki dijital müzik platformları arasında lider konumda olması. Araştırmaya göre, Spotify Free, 15-34 yaş aralığındaki hedef kitlenin, Power FM, Number One FM, Kral FM gibi Türkiye’de en çok dinlenen 15 radyo istasyonuna erişimine ortalama yüzde 22,3 ilave tekil erişim sağlıyor.

Spotify, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de sesli reklam kategorisinin en iddialı oyuncularından bir haline geliyor. Spotify Türkiye Genel Müdür Ergül Çivil, Yeni Radyo araştırmasıyla ilgili yorumunda, Spotify olarak amaçlarının pazarın hacmini artırmak olduğunu söylüyor. Spotify'ın markaların Y kuşağının radyo erişimini arttırdığına dikkat çeken Çivil, markalara sadece bir pazarlama platformu  değil; doğru hedef kitleye ulaşmaları konusunda güvenilir bir kaynak olarak da hizmet sunduklarını belirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.