Japonya'nın en önemli teknoloji ve yatırım şirketlerinden SoftBank, 100 milyar dolar hedefli yeni fonuna Suudi Arabistan'dan en az 45 milyar dolar ekleyeceğini açıkladı.
Arap Yarımadası'nın küresel teknoloji pazarındaki yatırımlarıyla son dönemde adından daha çok söz ettirdiği malum. SoftBank'ın yeni fonu hedefi de bu hareketliliği doğrulayan bir başka gelişme. Teknoloji şirketlerine yatırım yapmayı hedefleyen SoftBank, Suudi Arabistan'ın desteğiyle hedefine ulaşırsa hiç şüphesiz bu alandaki en büyük yatırım fonlarından birini kurmuş olacak.
Supercell'deki hisselerini Tencent'e satan SoftBank, çip üreticisi ARM’yi 32 milyar dolara satın alarak bu teknoloji sektöründe ses getiren bir adım atmıştı. Japon şirket, geçici olarak SoftBank Vision Fund olarak adlandırılan fona en az 25 milyar dolar yatırmayı planlıyor. SoftBank'ın teknoloji yatırımlarında hız kesmek istemediği aşikar olsa da elbette bu fon bir çırpıda harcanmayacak, önümüzdeki 5 yılın yatırımlarına yön verecek.
SoftBank Group & Masayoshi Son
Bu noktada kısaca SoftBank Group'tan bahsetmekte de fayda var. Kurucu CEO Masayoshi Son liderliğindeki şirket, Japonya'da SoftBank Mobile'ın yanısıra ABD'de Sprint (%80) gibi iki önemli telekomünikasyon şirketine sahip. Finans, medya ve yarı iletken alanında aktif olduğu gibi e-ticaretten mobil teknolojilere kadar yeni alanlarda da yatırımlar yapıyor. Alibaba'nın ilk yatırımcılarından biri de, Didi Chuxing'in önemli bir yatırımcısı da yine SoftBank.
Masayoshi Son, SoftBank Vision Fund ile küresel teknoloji yatırımlarını artıracaklarını söylüyor ve önümüzdeki 10 yılda teknoloji sektöründeki en büyük yatırımcı olmayı hedeflediklerini ekliyor. Rajeev Misra tarafından yönetilen SoftBank Vision Fund her ne kadar Asya ve Arabistan kaynaklı bir fon olsa da fonun yönetim merkezi İngiltere olacak.
Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu yeni Uber'ler arıyor
Haziran ayında Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun Uber’e 3,5 milyar dolar yatırım yapması ise Arap Yarımadası için oldukça büyük bir gelişmeydi. SoftBank Vision Fund'ın en büyük destekçisi olması da gelecekte adından daha çok söz ettireceğe benziyor. Suudi Arabistan devletine ait petrol şirketi Aramco'nun önümüzdeki yıllarda halka arz edilecek olmasıyla Uber yatırımını yapan The Public Investment Fund'ın 2 trilyon dolarlık boyuta ulaşması bekleniyor.
Söz konusu fonun başkanlığını yürüten Prens Mohammed bin Salman, Vision 2030 stratejisi ışığında yurtiçi ve yurtdışındaki yatırımlarından uzun dönemde cazip finansal geri dönüşler beklediklerini söylüyor.
Sözün özü, bugüne kadar ABD'li yatırım şirketlerinin önderlik ettiği teknoloji yatırımlarında bundan sonra Ortadoğu ve Uzakdoğu etkisinin daha çok hissedileceği ortada. Ülkemizin de küresel vizyonlu girişimlerle bu dönüşüme hazır olmasında pekâla fayda var.