Apple: iOS 10'un tüm sürümler içindeki payı yüzde 54'e ulaştı

Apple: iOS 10'un tüm sürümler içindeki payı yüzde 54'e ulaştı

iOS tabanlı mobil cihaz sahipleri yeni sürüme geçiş konusunda her zaman olduğu gibi hızlı davranıyor. iOS 10'a geçişler mobil pazarlama şirketi Fiksu'nun istatistiklere göre yüzde 50'yi geçerek yüzde 66,7'ye ulaştı. Resmi rakamları açıklayan Apple ise yüzde 50 barajının geçildiğini ama gerçek rakamın yüzde 54 olduğunu paylaştı.

Apple'ın geliştirici sitesinde açıkladığı rakamlara göre iOS 10 yüzde 54, iOS 9 yüzde 38 ve diğer sürümler sadece yüzde 8 pay alıyor. Bu bilginin resmi rakamlar olduğunun altını tekrar çizdikten sonra tekrar Fiksu'nun söz konusu raporuna dönelim. Zira Fiksu, ilk 27 günlük süre dikkate alındığında iOS 10'un şimdiye kadar ki en hızlı geçişi beraberinde getirdiğini iddia ediyor.

ios-10-yukleme-fiksu

Fiksu'nun paylaştığı grafiğe göre yeni sürümün yayınlanmasından sonraki ilk 27 gün dikkate alındığında iOS 10 zirveye oturuyor. Delillerle konuşmak gerekirse ilk 27 günde iOS 8 yüzde 44,1 pay alırken, iOS 9 yüzde 61,6 pay almış. iOS 10 ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi yüzde 66,7 ile en hızlı uyum sağlanan sürüm olmuş.

iOS rakamının Apple tarafında farklı olduğunu biliyoruz ama Fiksu'nun kendi içinde tutarlı bir grafik sunduğunu tahmin edebiliriz. Keza Mixpanel de iOS 10 uyumunu yüzde 65,38 olarak veriyor. Yani 3. partiler Apple'dan farklı olsa bile birbiri içinde bir denklik gösteriyor.

ios-10-yukleme-fiksu-2

iOS tabanlı cihaz kullanıcıları genel olarak hızlı güncelleme yapmasıyla bilinir. Örneğin iOS 9 yayınlandığında kullanıcıların yüzde 50'si ilk haftada yeni sürüme geçiş yapmış. İlerleyen süreçte ise bu geçişler yavaşlayarak devam eder. Yine iOS 9 örneğini verecek olursak, yüzde 70'lik paya ulaşması 2,5 ay almış.

Tahminler Apple'ın yeni iMessage entegrasyonlarının, iOS 10'a duyulan güvenin ve Apple'ın bildiriminin dikkate alınmasını bu yeni rekora yardımcı olduğu yönünde. Diğer yandan Apple'ın yeni iPhone modellerinin giderek daha çok satmasının bunda etkili olabileceğini düşünüyorum.

iOS'un, sürüm parçalılığıyla meşhur olan Android'i pazar payı açısından geçememesiyse yazılım performansının halen karar verme noktasında birinci sırada olmadığını gösteriyor. Yani ilk tercihimiz ucuz cihazdan yana oluyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.