Facebook Messenger "Gizli Sohbetler" özelliğiyle uçtan uca şifrelemeye kavuştu

Facebook Messenger

Mesajlaşma uygulamaları için baştan uca şifreleme, varsayılan özelliklerden biri haline geliyor. Buna öncülük eden şirketlerden biri Facebook, pratiğin yaygınlaşmasını Messenger ile desteklemeye devam ediyor. Facebook Messenger için uçtan uca şifrelemeyi tüm kullanıcılar için tanımladığını duyuran Facebook, özelliği "Gizli Sohbetler" adıyla sunmaya başlıyor.

Wired'a konuşan Facebook sözcüsünün paylaştığına göre Gizli Sohbetler, Messenger'a gelen yeni güncellemeyle birlikte tüm kullanıcılara açıldı. iOS ve Android uygulamalarına eklenen şifreleme özelliğini kullanmak ise tercihe bağlı. Facebook, Messenger üzerindeki tüm mesajları şifrelemek yerine, kullanıcıların yeni mesajlarını yazarken, diledikleri takdirde şifreleme özelliğine başvurmaları için bir seçenek oluşturuyor.

Facebook Messenger'ı güncellediyseniz bugünden itibaren yeni mesaj yazarken, sağ üst köşede Gizli (Secret) seçeneğinin eklendiğini görebilirsiniz. Bu seçeneği takip ettiğinizde seçtiğiniz bağlantılarınıza gönderdiğiniz mesajlar artık uçtan uca şifreli bir şekilde gönderiliyor. Buna ek olarak, gizli seçeneğini izleyerek karşı tarafa süreli mesajlar göndermeniz de mümkün. Snapchat benzeri özellik, karşı tarafa en az 5 saniye en fazla bir gün süresince okunabilen mesajlar göndermenizi sağlıyor. Mesaj yazarken belirlediğiniz bu süre dolduğunda mesaj kendi kendini imha ediyor. Gizli özelliklerini kullanabilmek için hem alıcı hem göndericinin Facebook Messenger uygulamalarını güncellemeleri gerekiyor.

Mesajlaşma uygulamalarında şifreleme özelliğinin yaygınlaşması, hükümetlerin Facebook, Google ve Apple gibi şirketlerden artan veri istekleri düşünüldüğünde, oldukça önemli. Facebook, özelliği tercihe bağlı olarak sunarak, gizlilik duyarlı kullanıcıların bu taleplerine yanıt veriyor olabilir.

Uçtan uca şifrelemeye gizlilikte son aşama olarak bakmamak gerekiyor. Mesaj içeriklerinin okunamadığı iddia edilse de kullanıcıların kiminle mesajlaştığını gizleyecek bir mekanizma, bu uygulamalarda, henüz yok.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.