Uzay yolculuğu sandığımızdan daha erken başlayacak

Uzay yolculuğu sandığımızdan daha erken başlayacak

Bilim kurgu filmleri gerçeğe dönüşüyor. Uzayın derinliklerine yolculuk yapabilmek için daha birkaç yıl gerekiyor ama insanlar bunun için ideal yolcular değil. NASA tarafından finanse edilen uzay şirketi SpaceWorks insanların uzaya yolculuk edememesi problemi üzerinde çalışıyor. Şu anda Mars’a yapılacak olan 55 milyon kilometrelik geziye insanları dahil etmeye çalışıyorlar.

stasis-640x0

3 yada 4 kişiyle birlikte yürüyen bir dolabın içinde aylarca kaldığınızı düşünün. Tabiki astronotların kendi arasındaki etkileşimi ve can sıkıntısı şu an için en küçük problemler olarak görünüyor.

6 kişilik bir ekibi Mars’a göndermek için kullanılan malzemelerin çokluğu herkesi hayrete düşürecek cinsten. NASA, bir yerleşim modülünü 380 metreküp hacimli ve yaklaşık 28.000 kg olarak hesaplıyor. 6 astronotun yiyeceği yemeği de 13.000 kg (13 ton) olarak hesaplıyor. Bu kadar çok malzeme ve yük ile bu durumun çok mümkün olmayacağını anlayan NASA astronotları "statis" etme fikri üzerine yoğunlaşmış durumda.

Böylece 6 astronot daha az yer kaplayacak ve daha az yemeğe ihtiyaç duyacak.

"Statis" olma durumunu şöyle açıklayabiliriz: ‘aktif olmayan, görev geçiş fazları için düşük metabolik hissizlik durumu’. Yani bir nevi kış uykusu gibi düşünebiliriz. Asıl sorun insanların kış uykusuna yatmaması! Ama NASA "birkaç günlüğüne bunu yaptırabiliriz" diyor. Hastanelerde ağır yaralanma durumlarında zaten bu yöntem uygulanıyor. Yani astronotlar için denenmesi de çok zor olmayacaktır.

Bu durumda astronotlar besinlerini damar yoluyla alacak. Uzun dönemde bunun bazı problemlere yol açacağı da hala tartışılan konular arasında. SpaceWorks hala bir sürü problemle uğraşıyor. Ama asıl önemli olan birileri gerçekten uzaya seyahat edebilme fikri üzerinde çok ciddi çalışıyor ve bu "hayal" çok yakın zamanda gerçeğe dönüşecek gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.