2015'te ilk yatırım haberiyle tanıttığımız niş e-ticaret girişimi Iamnotbasic.com, yine bir yatırım haberiyle gündemimize girdi. 'Basit ama mükemmel' tişörtler üretmek üzere yola çıkan Iamnotbasic, bu kez Yemeksepeti'nin kurucu ortağı ve CEO'su Nevzat Aydın'ı yatırımcıları arasına ekledi.
Bilmeyenler için kısaca bahsetmek gerekirse Iamnotbasic'un amacı sade, kaliteli ve modası geçmeyen tekstil ürünleri üretmek. Bu minimalist bakışla başlangıçta sadece tişört üreten girişim, ürün çeşitliliğini yavaş yavaş artırıyor. Yani kendi çizgisini bozmadan büyümeye devam ediyor ve yeni yatırım da işte bu büyümeyi destekliyor.
Nevzat Aydın yüzde 10 ortak oldu
Aldığımız bilgiye göre Yemeksepeti'nin kurucu ortağı ve CEO'su Nevzat Aydın, Iamnotbasic'in yüzde 10 hissesini alarak yatırım yapmış ve bu yatırım turuna ilk yatırımcılar (Erdem Yurdanur ve Tarkan Onar) da katılmış. Girişimin kurucu ortağı Orkan Orgun, bir kaç ay önce tamamlanan yatırımın değerlemesini paylaşmıyor. Ancak şirketin bu turdaki yatırımının yaklaşık 700 bin TL olduğunu ifade ediyor.
Orgun'un paylaştığı rakamlara göre Iamnotbasic'in yaptığı işlemlerin yüzde 50'si tekrar eden sipariş. Müşterilerin yüzde 30'u ise en az bir kere daha tekrar sipariş vermiş ve müşterilerin yüzde 85'i kadınlardan oluşuyor. Bu noktada bir parantez açıp Iamnotbasic'in tişörtlerin yanına sade gömlekler ve kadınlar için atlet ve bir kazak modeli eklediğini paylaşalım. 'Sweatshirt' ürün çeşidinin de yakın zamanda listeye eklenmesi planlanıyor.
Sürdürülebilir moda
Iamnotbasic'in diğer kurucu ortağı Meriç Küçük ise sürdürülebilir moda üzerine ciddi şekilde eğilmeye başladıklarını söylüyor ve Nevzat Aydın'ın da bu konuya önem verdiğini ekliyor. Mümkün olduğunca doğal özlerden elde edilen kumaşlar kullandıklarını ve üretim atölyesi konusunda hassas bir seçim yaptıklarını ifade eden Küçük, moda sektörünün petrolden sonra dünyayı en çok kirleten ikinci sektör olduğunu da açık yüreklilikle paylaşıyor. "Sunduğumuz her ürünün modasının geçmeyecek, sıkılıp bir kenara koyulacak tasarımlar olmasına dikkat ediyoruz." diye ekliyor.
Iamnotbasic'in bu konuda sadece sözde kalmayıp eyleme geçtiğini paylaşmakta da fayda var. BirazYerAç uygulamasıyla kullanılmayan giysilerin geri dönüştürülmesine aracılık ediyor. (Kullanılabilir ürünlerin geri dönüşüme gönderilip gönderilmediğiyse elbette ayrı bir tartışma konusu.)
Iamnotbasic ürünleri pahalı mı?
Iamnotbasic'in kurucuları perakende ticaretin halen e-ticaret pazarından çok çok büyük olduğunu hatırlatıyor ve artık fiziksel pazarda insanlara 'dokunmak' istediklerini söylüyorlar. Bazı noktalarda satışa başladıklarını da hatırlatan Orkan Orgun, kimi okuyucular tarafından dile getirilen fiyat eleştirileri içinse şu yorumda bulunuyor;
Ürünlerimizle fiyat olarak orta segmentte yer alıyoruz. Kimilerine göre fiyatlarımız pahalı, kimilerine göre ucuz gelebiliyor. Piyasada daha ucuza tişörtler de var. Bizim amacımız hiçbir zaman en ucuz ürünü üretmek olmadı. En iyi ürünü, mümkün olan en iyi fiyata sunmak oldu.
Bizim amacımız bir gardırobun basic anlamında her türlü ihtiyacını karşılayan bir marka haline gelmek ama ekonomik belirsizlikler yüzünden istediğimiz kadar agresif davranamıyoruz bu konuda. Stok maliyeti bizim en dikkat etmemiz gereken risk faktörlerinin başında geliyor.
Iamnotbasic'i şimdiye dek 18 milyon dolar yatırım alan Everlane.com'a benzetmek sanırım yanlış olmaz. İlk tanıttığımızda Iamnotbasic'in Koruncuk Vakfı'na destek verdiğini ve her tişörtün maliyetini açıkladığını paylaşalım. Aldığımız bilgilere göre şu anda finansal sebeplerle Koruncuk Vakfı desteği durdurulmuş ve o yöne aktarılan bütçe BirazYerAç uygulamasına kaydırılmış. Tişört maliyeti yazısının ise yakın zamanda güncellenmesi planlanıyor.
Belki Iamnotbasic de Everlane gibi fiyat konusunda son tercihi müşteriye bırakarak bu konuda herkesin gönlünü hoş edebilir. Yorumlarınızı bekliyoruz.