Bot platformlarıyla Microsoft 45 bin, Facebook 34 bin geliştiriciye ulaştı

Bot platformlarıyla Microsoft 45 bin, Facebook 34 bin geliştiriciye ulaştı

Microsoft, hızlı bir şekilde start verdiği bot yarışında, düşündüğünüzden daha fazla kabul görmüş olabilir. Microsoft CEO'su Satya Nadella'nın verdiği bilgilere göre Microsoft bot framework'ünü kullanan geliştiricilerin sayısı 45 bini geçti.

Kıyas için geçtiğimiz hafta TechCrunch Disrupt San Francisco'ya konuşmacı olarak katılan Facebook Messenger Başkanı David Marcus, Messenger bot platformunun 34 bin geliştiriciye ulaştığını ve Messenger üzerinden bugüne kadar 30 binden fazla chat bot geliştirildiğini açıklamıştı. Facebook, Messenger için bot platformunu geçtiğimiz Nisan'da düzenlediği geliştirici konferansı f8'de tanıtmıştı. Microsoft ise, elini biraz daha hızlı tutarak, ilk bot platformunu Facebook'tan yaklaşık bir ay önce duyurmuştu.

marcus-david-facebook-messenger
Görsey Kaynak: TechCrunch

Microsoft'un şimdiye kadar geliştiriciler arasında Facebook'tan daha popüler hale gelmesinde zamanlamasından daha önemli bir faktör, açıklığı. Zira Microsoft bot platformunu kullanan geliştiriciler programlama dili ayırt etmeksizin, Slack, Twitter, Telegram, web, SMS ve diğer ürün/servisler üzerinde çalışacak bot’lar geliştirebiliyor.

Bir diğer teknoloji devi Google, geliştiriciler için henüz doğrudan bir chat bot platformu sunmuyor ancak şirket açısından, konuşma/sohbet/ses gittikçe daha önemli bir arayüz haline geliyor. Sesli komutlarla çalışan yapay zeka asistanı Google Assisstant'ın kullanım alanını genişletmeye devam eden şirket, geçtiğimiz haftalarda bu alanda önde gelen girişimlerden API.ai'ı satın aldı. Google, bu satın almayla birlikte API.ai ile çalışan 60 bin geliştiriciyi de kendi komünitesine transfer etmiş oldu. Geliştiriciler API.ai ile Facebook Messenger, Slack ve Twilio üzerinde çalışan chat bot'ları kolaylıkla geliştirebiliyor.

facebook-messenger

Facebook tarafında bir diğer önemli güncelleme ise, Messenger chat bot'ları ile kullanıcıları üçüncü bir websitesine yönlendirmeye gerek kalmadan ödeme kabul etmeye başlaması. David Marcus, Messenger Platform'un v1.2 sürümüyle gelen özellik için Stripe, PayPal, Braintree, Visa, MasterCard ve American Express ile çalıştıklarını söylüyordu.

Kapak Görseli: Fortune

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.