Apple Music'e boyun eğmeyen Spotify şimdi de dünyanın en büyük ikinci müzik pazarı Japonya'ya giriş yaptı.
Japonya, yıllık 3 milyar dolar ticari hacimle ABD'den sonra dünyanın en büyük müzik pazarı konumunda. Ancak Japonların fiziksel satışa yani müzik CD'si alımına odaklanması gibi bir gerçek var. Tabi bu durum dijital müziğin yükselişi için bir engel değil. Japonlar da diğer pazarlarda olduğu gibi dijital müziğe yönlenmeye başlamış durumda ve Spotify da bu dönüşümü geç olmadan yakalamak istiyor.
Ücretli abone sayısı 40 milyonu geçen Spotify'ın Japonya'daki avantajı bununla da sınırlı değil. Spotify, ülkedeki ilk ücretiz ve tabi reklamlı müzik dinleme olanağı sunan uygulama olacak. Bu da Spotify'ı Apple Music ve Line'a karşı çekici kılmaya yetecek bir sebep. Diğer yandan Japon internet devi Rakuten de dijital müzik pazarına adım atma hazırlığında ama Spotify'ı bu açıdan etkileyip etkilemeyeceği önümüzdeki dönemde netleşecek.
Asya pazarında kimler Spotify dinliyor?
Japonya'nın başkenti Tokyo'da 18 ay önce bir ofis açan ve müzik yapımcılarıyla görüşmelerini sürdüren Spotify için Asya pazarının yeni olmadığını söylemekte de fayda var. Avrupalı ilk olarak 2013'te Hong Kong, Singapur ve Malezya'ya giriş yapmış, daha sonra girişim Filipinler'e de açılmıştı. 2016'da ise Endonezya pazarına giriş yaparak Asya yelpazesini biraz daha genişletti.
Spotify, Türkiye'ye de yine bir Eylül ayında (2013) adım atmıştı.
Sırada Hindistan var
SoundClound'ı alma dedikoduları dolaşan Spotify'ın yakında Hindistan pazarına açılabileceği de gelen bilgiler arasında ki dün itibarıyla Google Music'in Hindistan'a giriş yaptığını hatırlatalım. Neticede Spotify'ın en başarılı Avrupalı girişimlerden biri olduğu ortada ve bu büyük adımların girişimin 2017'de beklenen halka arzı için önemli adımlar olduğunu söyleyebiliriz.