1,1 milyon dolar değerlemeyle yatırım alan GEEN Biyoteknoloji, programlanabilir hücreler geliştiriyor

1,1 milyon dolar değerlemeyle yatırım alan GEEN Biyoteknoloji, programlanabilir hücreler geliştiriyor

Yıldız Kuluçka firmalarından biri olan GEEN Biyoteknoloji, String Ventures'dan 1,1 milyon dolar değerlemeyle 120 bin dolar yatırım aldı. Türkiye'nin ilk gen ve hücre mühendisliği firmalarından biri olan girişim, geliştirdiği iş modeliyle biyoteknoloji endüstrisini, yazılım dünyasının Linux ile yaşadığına benzer bir sürece sürüklemeyi hedefliyor.

Mayıs 2015'te Arda Deniz Dokuzoğlu ve Arda Örçen tarafından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermaye Desteği ile kurulan GEEN Biyoteknoloji, kurulduğu yıl ODTÜ Yeni Fikirler Yeni İşler Demo Day’de ve İTÜ Çekirdek Big Bang’de finalist olarak yer almıştı. Y Combinator Interview'a Türkiye'den katılan ilk biyoteknoloji girişimi olma ünvanını alan GEEN Biyoteknoloji, geçtimiz Mayıs'ta bir Delaware şirketine çevrildi.

GEEN Biyoteknoloji'nin kurulduğu ilk günden bu yana gördüğü yoğun ilginin arkasında, Türkiye’de dünya standartlarında ileri teknoloji geliştiren bir firma olması var. Zira, birçok alanda olduğu gibi, biyoteknoloji alanında da, bakteri üretimi ve tasarım süreçlerinde kat edilen ilerlemelerle, yeni bir eşiği geride bırakıyoruz. Dünya çapında bu alanda çalışan bir deste girişimden biri olan GEEN, geliştirdiği "evrensel genetik işletim sistemi" GeenOS ile endüstriyel sentetik biyoteknolojinin yüksek verim, standardizasyon ve hesaplanabilirlik gibi en büyük sorunlarına çözümler getirmeyi hedefliyor.

geen-biyoteknoloj

GEEN, ilk prototipini kendi Ar-Ge departmanı Geenius Lab'de geliştirdiği evrensel işletim sistemi GeenOS'i petrokimyasallar, biyoyakıtlar, gıda katkı maddeleri ve ilaçların hücrelerle üretim verimini onlarca kata kadar arttıran, canlılar için bir açık kaynak "genetik işletim sistemi” olarak tanımlıyor. Sistem, tipik işletim sistemleri gibi, genetik mühendislerinin hücrenin kaynaklarına ulaşmasını ve bu kaynakları istenilen görevi yerine getirmek üzere programlayabilmesi için standart bir dil ve komut dizinine erişimini sağlıyor.

GeenOS, hücrelere entegre edilebilen ve 80 binden fazla harf içeren fiziksel bir DNA kodu. GEEN, geliştirdiği işletim sistemiyle endüstriyel standardizasyon, üretim süreçlerinde ölçeklenme ve hız sorunlarını çözmeyi amaçlıyor zira, sistemin bütün genetik mühendisleri ve araştırmacıları tek bir platform ve tek bir dilde buluşturma potansiyeli bulunuyor.

Uzun vadede, biyoteknoloji açısından bu tip bir birleşme ise, aşina olduğumuz şekliyle söylersek, açık kaynak odaklı dönüşüme benziyor. GEEN, sentetik biyoloji alanında yeterli sermayeye sahip üreticiler ve bölünmüş durumdaki küçük teknoloji geliştiricilerini yeni bir fikri mülkiyet anlayışıyla tek bir çatı altında toplamak istiyor. Böylelikle, endüstrinin ihtiyaç duyduğu en küçük parçaları geliştiren mühendislerin bile sistem üzerinden mikro-ödemelerle para kazanmasına zemin hazırlanacak.

GEEN, önümüzdeki dönem için üç hedeften bahsediyor: Bunlardan ilki GeenOS ilk versiyonunu (Orthoboost) inşa etmek, ikincisi Orthoboost'un kaynağını açarak araştırmacıların mevcut kütüphaneleri bu sistemi adapte etmesini sağlamak, üçüncüsü ise aracı (middleman) açık kütüphanelerdeki bilgiyi kullanarak sanayiciye endüstriyel hücre sağlayan firmalardan bir kaç tanesini bu sistemi denemek için ikna etmek. İlk halka açık prototip için Mayıs 2017'yi hedefleyen girişim, bu sürede alfa ve beta sürümleriyle kapalı saha testleri gerçekleştirecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.