E-ticaret devi Amazon tarafından geçtiğimiz yıl duyurulan ve geçtiğimiz hafta İngiltere'de belirli bölgelerde kullanılmaya başlanan "Dash" butonu yeni bir tartışmayı da beraberinde getiriyor.
Dash, hızlı tüketim ürünlerinden özellikle "sürekli yenilenmesi gereken" ürünler için tasarlanan bir cihaz. Deterjan, kişisel bakım malzemeleri veya kedi maması gibi yaklaşık 40 farklı ürün grubu için geliştirilen bu ürün sayesinde butona tıklayarak direkt olarak siparişinizi verebiliyorsunuz ve ürününüz yenileniyor. Buna ek olarak örneğin akıllı makineniz ürünün bitmeye yakın olduğunu tespit edip sizin yerinize bu siparişi yenileyebilir.
Oldukça yenilikçi ve hayatı kolaylaştıran bir ürün olarak sunulsa da Amazın Dash ile ilgili olarak Guardian'da yazılan bir yazı konuyu farklı bir boyuta taşıdı.
Yazıda bir kaç nokta oldukça dikkat çekici:
- Sadece bir işlevi bulunan ve farklı ürünler için bir çok farklı sayıda plastik butona sahip olmak zorunda olmamız gerçekten bir yenilik midir? Yoksa küresel e-atık için yeni bir çöp müdür?
- Müşterileri yeni ürünler keşfetmekten alıkoymak tek bir markaya bağımlı hale getirmek ne kadar doğru?
- "Amazon gibi yenilikçi ve yetenekleriyle övünen bir şirket teknolojik olarak geriye doğru bir adım atarak savurganlığı teşvik ettiği için oldukça şaşırttı" diyor Greenpeace'den Gary Cook.
Geçtiğimiz yıl Amerika'da satışa sunulan bu ürün 4.99$'a satışa sunuldu. Şu anda 150'den fazla ürün için bu buton tasarlanmış durumda.
Nesnelerin interneti gelecek için çok iyi bir gelişme ama bir yandan da sürdürülemez tüketimi artıracak gibi görünüyor ki bu da iyi bir nesneler yaparken bir başka kötü gelişmeye sebebiyet verebilir.
İnsanları tek bir ürüne bağımlı hale getirmek, butona tek bir tıklama ile verilen siparişler dolayısıyla boşa yapılan harcamaların artması hepsi bir yana bir de bu butonların oluşturacağı çöplük var. Düşünsenize herkesin evinde 5-10 tane hızlı tüketim malzemesine ait buton ve bunların sonradan oluşturacağı çöplük. Cep telefonların bile yarattığı çöplüğün büyüklüğü bizi korkuturken bu kadar ucuz ve cazip görünen butonlar çok büyük bir çöplük oluşturabilir. Her ne kadar Amazon bu butonların tamamen geri dönüştürülebilir olduğunu ve bu dönüşümün tüm sorumluluğunun Amazon tarafından üstlenildiğini söylese de uzun vadede ciddi bir problem olabilir.
Evet, her gelişme bir çok farklı heyecan uyandırsa da farklı açılardan düşünmek oldukça önemli. Amazon'dan sonra bir çok farklı firma kendi butonunu üretmeye karar verirse sonuç ne olacak? Sizce gerçekten bu ürüne ihtiyaç var mı yoksa tedirgin olan kişiler tedirginliklerinde haklı mı?