Blockchain tabanlı sınır ötesi para transferi girişimi Ripple, 55 milyon dolar yatırım aldı

Günümüzün en yaygın uluslararası para transferi ağı SWIFT'in günleri sayılı olabilir...
Blockchain tabanlı sınır ötesi para transferi girişimi Ripple, 55 milyon dolar yatırım aldı

ripple

Günümüzün en yaygın uluslararası para transferi ağı SWIFT'in günleri sayılı olabilir... Zira fintech'in diğer alanları gibi uluslararası para transferlerinin de blockchain ile büyük bir dönüşüme uğraması bekleniyor. Bu alandaki dönüşüme öncülük ettiği düşünülen girişimlerden biri olan Ripple, ikinci turunda 55 milyon dolar yatırım aldı.

Standard Chartered, Accenture, SCB Digital Ventures, ve SBI Holdings'in katıldığı turda, Santander InnoVentures ve Seagate Technology gibi önemli isimler yer aldı. Halihazırda Google Ventures, Andressen Horowitz, IDG Capital Partners ve AME Cloud Ventures'ın desteklediği Ripple için eklenen yeni isimler, girişimin bankacılık tarafında güçlü bir destek gördüğüne işaret ediyor.

2012'de San Francisco'da kurulan blockchain tabanlı Ripple, zaman içinde bankalar arası gerçekleşen sınır ötesi para transferlerine odaklanıyor. SWIFT ağı üzerinden gerçekleşen transferlerin ortalama 3-4 gün alması ve pahalı olması, bankaların küçük meblağlardaki para transferlerini gözden çıkarmasına neden oluyor. Bu sorunda odaklanan Ripple bankalara yüzde 33 oranında operasyonel maliyet avantajı sağladığını ve para transferini saniyeler içinde gerçekleştirdiğini iddia ediyor.

Ripple, blokchain tabanlı interledger adını verdiği sistemi kullanan ağında, 50 küresel bankanın 15'i yer alıyor. Ripple 10 bankayla ticari anlaşma aşamasında olduğunu ve 30 bankayla pilot çalışmalar yürüttüğünü söylüyor.

Yüksek hacim, düşük meblağ para transferlerine odaklanan Ripple, Facebook ya da Apple gibi şirketlerin geliştiricilerine yaptığı ödemeler, Amazon ya da Uber üzerinden yapılan ödemeler gibi çok sayıda işlemi hedefleyebilecek kapasitede.

Yatırımla birlikte uluslararası yayılımına hız vermeyi planlayan Ripple yakın zamanda Lüksemburg ofisini açtı. Sırada Frankfurt ve Singapur'un olduğu belirtiliyor.  Ripple'in son turla birlikte aldığı toplam yatırım miktarı 94 milyon dolara yaklaştı.

Dünyanın en büyükleri arasında gösterilen dört banka, yakın zamanda blokchain tabanlı bir para birimi geliştirmek üzere anlaşmaya vardığını duyurmuştu. Bankaların blockchain üzerindeki çalışmaları önümüzdeki dönemde ivmelenerek devam edecek gibi görünüyor.

Ripple, ilk kez Bitcoin Londra 2013 etkinliğinde radarımıza girmiş ve girişimin CTO'su ile bir TV röportajı yapmıştık. Kaçırdıysanız ya da hatırlamak isterseniz bağlantıyı takip edin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.