YouTube'dan LinkedIn ve Airbnb'ye girişimlerin erken dönem yatırımcı sunumları

YouTube'dan LinkedIn ve Airbnb'ye girişimlerin erken dönem yatırımcı sunumları

Airbnb'nin ilk 150 bin dolarlık ilk yatırımı için epey mücadele etmesi gerektiğini biliyoruz. Görüştüğü neredeyse tüm yatırımcılardan ilk etapta red cevabı alan Airbnb'nin ve benzeri girişimlerin alamet-i farikalarından birinin bu mücadele olduğunu söylemek yanlış olmaz. Zira erken aşama yoksa, girişimlere milyarlarca dolar değer biçilmesini sağlayan ileri aşama yatırımları da yok, bunu zaten biliyoruz.

Bu mücadele sonucunda 2009'da Sequoia'dan 150 yerine 600 bin dolar tohum yatırımı almayı başaran Airbnb, hedeflediği pazar büyüklüğünü baz alarak, 2011'de 2.1 milyar dolar gelir elde edebileceğini tahmin ediyordu. 2015 yılında 1 milyar dolar gelire yaklaşabilen Airbnb, bu tahmininde yanıldı ancak bu, girişimin yatırımla büyümesine engel olmadı. Zira girişim, pazarda ilk olmak, kullanım kolaylığı, Craiglist gibi rakiplerinden farklı olarak ev sahiplerinin bir kez ilan girmesinin yeterli olması gibi avantajların onu ileri taşıyacağını o dönemde doğru tahmin etmişti.

Fikrine ve ekibine güvenen girişimci ya da girişimci adaylarının, milyar dolarlık bir girişim olma hayalini bir kenara bırakmadan, idealize ettikleri girişimlerin erken dönemlerine odaklanmaları daha gerçekçi bir formül yaratmalarını sağlayabiliyor. Örneğin YouTube'un henüz emekleme dönemlerde, pazardaki hangi probleme odaklandığı sorusuna verdiği cevap, söz konusu yatırım olduğunda, YouTube'un bugün machine learning algoritmalarını video tavsiyesinde nasıl kullandığından daha önemli olabilir...

Merak edenler için YouTube, 2005'te aldığı 3.5 milyon dolar Seri A yatırım turunda, potansiyel yatırımcılarına video dosyalarının e-posta ile gönderim ya da web'de barındırma için fazla büyük olduğunu; video dosyası formatlarının standartlaşmadığını ve videoların izole dosyalar olarak kaldığını söylüyor. Çözüm? Kullanıcı videolarını YouTube'a yüklüyor ve gerisini YouTube hallediyor. YouTube kullanıcı ve video arasında bir topluluk oluşturduğunu söylüyor ancak o dönemde pazar büyüklüğünün bugünkü boyutlara gelebileceğini (günde milyarlarca video tüketebileceğimizi) elbette ön göremiyor. Sunumdan YouTube'un ilk iki ayında 9 bin kullanıcıya yaklaştığı da görülebiliyor. Bu sürede yüklenen video sayısı ise 16 bine yakınsıyor.

Ağustos 2004'te Seri B turunda 10 milyon dolar yatırım alan LinkedIn ise, o dönemde henüz "Profesyonel kişi arama 2.0" girişimi olarak tanımlanıyor...Kulağa eski moda gelse de, yaklaşım Profesyonel kişi arama 1.0 dönemi girişimlerine, network'ün kıymetini anlamasıyla fark atıyor. Girişimin ilk günden somut bir gelir modeli olduğu ve buna kısmen bağlı kaldığı da dikkat çekici bir diğer not.

Sunumları incelemek, en klişe tabirle hem eğlenceli hem öğretici. Bu üç sunum dışında Buffer, Buzzfeed, Foursquare, Wework gibi 12 girişime ait yatırımcı sunumları bugün lansmanı yapılan, Attach.io imzalı, Startup Pitch Deck'te paylaşılıyor. Sunumların toplam "değeri" ise 400 milyon dolar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.