TEMSA ve STM, akıllı otobüsler geliştirmek için işbirliği yapacak

TEMSA ve STM, akıllı otobüsler geliştirmek için işbirliği yapacak

Türkiye'nin köklü ulaşım şirketlerinden biri olan TEMSA, Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş (STM) ile akıllı otobüs teknolojileri geliştirmek için işbirliği anlaşmasına imza attı.

İki şirketi kısaca tanıtacak olursak; TEMSA 1968 yılında kurulan ve kendini 'yenilikçi ve girişimci' olarak tanımlayan bir sanayi şirketi. Kendi markası ile otobüs ve midibüs segmentinde üretim ve ihracat yapıyor. STM ise Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Savronik A.Ş. ortaklığıyla 1991'de kurulan ve yeni nesil teknolojilere odaklanan bir AR-GE şirketi.

Üretim ve teknoloji gücü anlamında birbirini tamamlayan iki şirket arasında imzalanan anlaşma "Akıllı Araçlarda Teknoloji Geliştirme" başlığını taşıyor ve akıllı araçlar, büyük veri analitiği, endüstri 4.0, nesnelerin interneti (IoT) ve siber güvenlik gibi konuları kapsıyor.

Davut-Yilmaz-Dincer-Celik

TEMSA Genel Müdürü Dinçer Çelik, bu anlaşmayla SMART 2020-akıllı fabrikalar başlıklı Smart Mobility programlarının etkinliğinin artırılacağını paylaşırken; STM Genel Müdürü Davut Yılmaz da STM’nin özgün olarak tasarladığı büyük veri analitiği platformu Overa'nın (Optimizasyon Veri Analitiği) TEMSA tarafından üretilen elektrikli ve akıllı araçlar için kullanılacağı bilgisini veriyor.

Özetle STM ve TEMSA mühendisleri nesnelerin interneti ve veri bilimi konusunda derin bir işbirliği yaparak iBUS akıllı otobüslerinin daha ileri bir noktaya taşınmasını sağlayacak. Geliştirilecek akıllı ulaşım çözümleri hem Türkiye hem de dünya pazarına ticari ürün olarak sunulacak. Sistem güvenliği ise daha önce siber tehditlere karşı Siber Füzyon Merkezi'ni de kuran STM tarafından sağlanacak.

Otonom teknolojiler geliştirilecek mi?

Son dönemde otobüslere (Mercedes, Otto) otonom özellikler eklemeye başladığı malum. Keza STM'nin İHA ve otonom teknolojiler konusuda çalıştığı da biliyoruz. Dolayısıyla TEMSA otobüslerinde otonom özellikler olup olmayacağı aklımıza geliyor. Fakat yapılan basın açıklamalarında bu konuda bir bilgi verilmiyor. STM'den konuyla ilgili bir bilgi almamız durumunda haberimizi güncelleyeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.