Paylaşım temelli konaklama girişimi Airbnb, 1 Ocak ile 30 Haziran arası dönemi kapsayan 2016 ilk yarım yıl şeffaflık raporunu yayınladı. Bu rapor aynı zamanda girişimin yayınladığı ilk şeffaflık raporu olma özelliği de taşıyor.
Kurulduğu 2008 yılından bu yana toplamda 100 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan girişim yılın ilk 6 aylık döneminde hükümetlerden toplamda 188 bilgi talebi almış. Bunlardan 82 tanesine cevap veren Airbnb, kullanıcı bilgilerini gerekli durumlar olduğundan dolayı paylaşmış.
Genellikle oteller sıkı denetim altında olduğu için belirli suçlar sebebiyle aranan isimler otellerde konaklamaları durumunda yakayı ele verebiliyor. Bu yüzden suçlular ve kayıt dışı kalmak isteyen bazı kullanıcılar, Airbnb gibi girişimler üzerinden konaklama sağlamayı kimi zaman tercih edebiliyor. Ancak Airbnb de bu konuda gereken hassasiyeti gösteriyor ve talepleri de buna göre değerlendiriyor.
Bugün 35 binden fazla şehirde operasyonlarına devam eden Airbnb tam 191 ülkede hizmet veriyor. Bunlar arasından Airbnb üzerinden en çok bilgi talebinde bulunan hükümet Fransa olarak gerçekleşmiş. Fransa'yı ise ABD, Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya izliyor. Listede yer alan ülkelere göre, Türkiye Airbnb üzerinden herhangi bir kullanıcı bilgisi talebinde bulunmamış. Kısacası ülkemizde Airbnb'de konaklayan kişilerin karıştığı ve hükümetimizin bilgi talebinde bulunması gereken bir olay yılın ilk yarısında yaşanmadığını tahmin etmemiz mümkün.