MIT, 3 boyutlu yazıcılarla şekil değiştirebilen objeler basmayı başardı

MIT, 3 boyutlu yazıcılarla şekil değiştirebilen objeler basmayı başardı

3 boyutlu yazıcı teknolojisi hayal ettiğimizden de hızlı ilerliyor. Tıp alanında sağladığı faydalar, Londra'da tamamen 3 boyutlu yazıcılarla hizmet veren restoran ve daha bir çok farklı gelişmeden sonra MIT belirli bir sıcaklığa getirildiğinde ilk üretildiği hali alan ve 3 boyutlu yazıcılarla basılan nesneler üretmek için bir yol bulduğunu açıkladı.

thing7

Gelişen her teknolojide olduğu gibi 3 boyutlu yazıcılarda da belirli sınırlamalar bulunuyordu. Özellikle geleneksel (artık bunu bile diyebiliyoruz) 3 boyutlu yazıcılar bazı kısıtlamalara sahip olmak zorundaydı. Örneğin inşaat alanında kullanılmak için geliştirilen 3 boyutlu yazıcılarda üretilen şeyler bir kaç milim dışında pek fazla boyut farklılığına sahip olamıyordu. Özel projeler için geliştirilen özel yazıcılar da yine aynı şekilde boyut kısıtlamalarına sahip oluyordu. Bu sayede tabi ki oldukça hızlı ve keskin sonuçlar sağlıyordu bu yazıcılar.

MIT Makine Mühendisliği bölümünden Doçent Doktor Nicholas X. Fang ve arkadaşları bu kısıtlamaları ortadan kaldırabilmek için yeni bir teknik geliştirdiler. Adını Microstereolithography koydukları bu teknik ile birlikte kullandıkları yeni alaşımla üretilen cisimler çok daha ince detaylara ve bir de hafızaya sahip oluyor. Örneğin 40 C'de farklı bir şekil verdiğiniz bir cisim yine belirlediğiniz bir başka derece olan 180 C'ye geldiğinde ilk halini alıyor ve hiç bir esneme, genişleme gibi bozulma meydana gelmiyor. Bunu sonsuz defa yapamıyor ama şimdilik 3 defa bu şekil değiştirme işlemini hiç bir bozulma olmadan gerçekleştirmeyi başarmışlar.

Dr. Fang, bu teknolojinin güneş panellerinden tutun da ilaç kapsüllerine kadar bir çok farklı alanda oldukça verimli bir şekilde kullanılabileceğini belirtiyor. Düşünsenize, vücut sıcaklığınız hastalık yüzünden havale geçireceğiniz seviyeye gelmiş ama ilaç alacak durumda değilsiniz (kronik bir rahatsızlık var diyelim) vücut sıcaklığını tetikleyici olarak kullanıp ilacın içinde bulunduğu kapsül şekil değiştirerek bu ilacı vücudunuza yayabilir. Vücut sıcaklığının değiştiği hastalıklar için özellikle devrim niteliğinde bir gelişme. Diğer sektörlerde kullanım alanları ise tabi ki hayal dünyanızla sınırlı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.