Açık kaynak dünyasının geliştiricilere neler sunduğu pekala biliniyor ancak devletlerin açık kaynak yazılımlara yönelimi her zaman geliştiricilerin gerisinde kalıyor. Network World tarafından yapılan bir araştırma da ülkelerin bu alanda attığı somut adımları gözler önüne seriyor.
Network World'ün çalışması ülkelerin açık kaynak yazılımlara dönük yasal adımlarını dikkate alarak bir sınıflandırma yapıyor. Ülkelerin durumunu aşağıda gösteren renkli harita ABD, Çin, Hindistan, Avustralya ve genel olarak AB ülkelerinin açık kaynağı teşvik eden bir rol üstlendiğini gösteriyor. Ancak bu ülkelerde yasal bir yaptırım bulunmuyor.
Tunus, Tanzanya, Benin ve Güney Afrika'da için de yukarıdaki yorumu yapmak mümkün ve Türkiye açık kaynak kullanımı için yasal yaptırımın değerlendirme aşamasında olduğu ülkeler arasında gösteriliyor. Rusya ve Brezilya da Türkiye ile aynı kategoride değerlendiriliyor. (tüm ülkeleri incelemek için tıklayın)
Söz konusu araştırmanın sonuçları genel olarak İspanyol hükümetinin desteklediği kar amacı gütmeyen bir organizasyon CENATIC Foundation'ın 2010 tarihli bir raporu ile Belçikalı bir danışmanlık şirketinin Avrupa Komisyonu için yaptığı 2013 yılında yaptığı bir çalışmaya dayanıyor. Dolayısıyla bilgiler güncellik konusunda biraz düşündürücü ancak ülkeler arasında bir kıyaslama yapmak açısından dikkate değer bir tablo olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye'nin 2015-2018 Planı
Türkiye için yaptığım aramada ise Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım (AKKY) Kullanımı başlıklı raporun (pdf) en son 2012 yılında yayımlandığını bulabildim. Kalkınma Bakanlığı'na bağlı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'nda (pdf) ise AKKY açısından atılım yapılmasına dönük öneriler yer alıyor.
Kamu kurum ve kuruluşlarının yanısıra üniversitelerin eğitim müfredatında da AKKY'nın teşvik edildiği planın bir bölümünü de aşağıda paylaşıyorum. Umarım 2018 yılında planın ne kadar uygulama geçtiğine dair bir değerlendirme raporunu da sizinle paylaşmış oluruz.