MIT Tech Review’ın ’35 Innovators Under 35′ listesine giren yedi girişimci

MIT Tech Review’ın ’35 Innovators Under 35′ listesine giren yedi girişimci

MIT Technology Review’ın yıllık olarak yayımladığı 35 Innovators Under 35 listesinin 2016 sonuçları açıklandı. Çalıştığı alanın geleceğini etkileyebilecek çalışmalar/yaklaşımlar/girişimlere imza atan 35 yaş altındaki yenilikçileri listeleyen MIT’nin listesinde Türkiye'den hiç isim yok. Hatırlayacağınız gibi Türkiye'den geçtiğimiz yıl üç, bir önceki yıl da bir bilim insanı listeye girmişti; bu yılki sonuçların hayal kırıklığı yarattığını söyleyebiliriz.

Alanlarındaki problemlere önerdikleri farklı çözümlerle dikkat çeken 35 yaş altı 35 yenilikçi karakteristiklerine göre 5 farklı kategoriye ayrılıyor. MIT, geliştirdikleri yeni teknolojilerle listeye alınan yetenekleri Inventors yani Mucitler; var olan teknolojilerin nasıl daha iyi kullanılabileceğini gösterenleri Visionaries yani Vizyonerler; teknolojik fırsatları kamusal politikalar için kullananlarıHumanitarians yani İnsancılar; geleceğin inovasyonu için zemin hazırlayacak çalışmalara imza atanları Pioneers yani Önderler ve son olarak da yeni teknoloji işleri kuranları Entrepreneurs yani Girişimciler kategorilerinde listeliyor.

MIT Tech Review'ın 35 Innovators Under 35 listesinin, girişimciler kategorisinde yer alan yedi girişimci şu şekilde sıralanıyor:

mit35

Heather Bowerman

Kadınlar ve erkeklerin, hormonal farklar nedeniyle tedavilere farklı yanıt veriyor olması gerçeğinden yola çıkan Bowerman girişimi Dot Laboratories ile özellikle kadınlarda işe yaramayan ya da ancak sınırlı etki eden tedaviler sorununu çözmeyi amaçlıyor. Dot Lab müşterileri ayın belirli zamanlarında tükürüklerini bir tüp içinde postayla Dot Lab'e gönderiyor. Dot Lab de hormon analizlerini bir mobil uygulama üzerinden doktor ve kadınlarla paylaşıyor.

Kelly Gardner

Bioteknoloji girişimlerinin sıklıkla karşılaştığı bir sorun için çözüm geliştiren Gardner yalnız hücrelerde protein ölçümlemesi yapıyor. Bunun DNA ölçümlemekten daha zor olduğunu söyleyen Gardner, bu alanda çalışan girişimler için maliyetin milyar dolarları bulabileceğini ancak kendilerinin bu işi 1.8 milyon dolara hallettiklerini söylüyor. Girişimi 2,5 sene çalışmanın ardından ProteinSimple şirketi tarafından satın alında.

Meron Gribetz

Bugüne kadar 73 milyon dolar yatırım alan Artırılmış Gerçeklik (AR) girişimi Meta'nın kurucusu Gribetz, bu alanda çalışan en tutukulu girişimcilerden biri. İlk AR başlığı Meta 2'yi bu yıl tanıtan girişim, Hololens gibi rakiplerine karşı ciddi bir fiyat avantajına sahip. Meta 2'nin ön sipariş fiyatı 949 dolar olarak belirlenmişti.

Christine Ho

Batarya teknolojilerine odaklanan Imprint Energy'yi kuran Christine Ho, üniversitesi UC Berkeley'de geliştirdiği çözümü, bugün Nesnelerin İnterneti'nden (IoT) giyilebilirlere birçok farklı alana uyarlıyor. Çinko bazlı bataryalarla çalışan Imprint'in ZincPoly™ adında kendisine ait bir buluşu da var.

Samay Kohli 

Hindistan'ın büyüyen e-ticaret sektöründe lojistik anahtar sektörlerden biri. Kohli'nin GreyOrange adlı robotik firması antrepolardaki işlemleri otomotize ediyor. GreyOrange'ın "Uşak" robotları ürünleri depolayıp, rafları orada çalışan insanlara getirirken; "Düzenleyici" robotları da herhangi bir tür ve ebattaki paketi tarayıp, düzenleyebiliyor.

butler greyorange

Stephanie Lampkin 

İş başvurusu ve işe alım süreçlerinin berbat olduğu gerçeğinden yola çıkan Stephanie Lampin, Blendoor'u geliştirmiş. Adayların başvurularının ilk aşamalarında isimleri ve fotoğraflarını gizleyen Blendoor, ön yargıların ortadan kalktığına emin olmak istiyor.

Ari Roisman

Popüler video mesajlaşma uygulaması geliştiren Glide'ın kurucusu Roisman, uygulamanın bugün birkaç milyon kişiye ulaştığını söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.