Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji 'güzel' görünebilir

Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji 'güzel' görünebilir

Başlığın biraz ilginç olduğunu kabul ediyorum. Henüz yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynakları alanında bir sanayi devriminin başındayken ve özellikle Tükiye'de çok büyük atılımlar henüz yapılmamışken bir de bu üretim tesislerinin güzelliği üzerine mi konuşacağız? Aslına bakarsanız cevap evet!

Kaliforniya'nın dünyanın teknoloji merkezi olduğunu biliyoruz ama bir çoğumuzun bilmediği bir şey var o da Kaliforniya'nın çok ciddi bir içilebilir su sıkıntısı ve enerji sıkıntısının da olduğu. Dünyanın dört bir yanından göç almaya devam eden Kaliforniya bir şu anda çok ciddi önlemler alma aşamasında ve uzun vadeli çözümler üretmek zorunda.

Rüzgar türbinleri, güneş enerjisi tarlaları ve hatta deniz içerisinde hem dalgalardan hem de türbinlerden enerji üreten bir çok farklı sistemi zaten kullanmakta olan Kaliforniya için yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji santrallerinin artık güzel görünmesi zorunlu. Okyanusun, sahillerin ve/veya iskelelerin bir çok farklı üretim tesisi ile dolacağını kestirmek çok zor değil. Bunların çirkin görünmesini kimse istemez. Hele ki Kaliforniya gibi popüler bir eyalette bunu hiç kimse istemez.

Land Art Generator Initiative 2016 (LAGI) bu probleme çözüm üretmek için Kaliforniya'nın imdadına yetişti diyebiliriz. Kaliforniye eyaletinin Santa Monica şehrinde bulunan iskeleye yapılacak olan bir içilebilir su üretim tesisi için tasarım yarışması düzenlendi. Henüz kazanan açıklanmadı ama beklenti sadece içilebilir su iken hem içilebilir su hem de güneş enerjisi üreten bir tesisin yarışmaya katılmış olması muhtemel kazananı bize gösteriyor.

pipe icilebilir su tesisi

Kanada'lı mühendisler tarafından tasarlanan bu tasarım harikası güneş panelleri sayesinde elektrik üretiyor, elektromanyetik alan ve havuzlar sayesinde de Pasifik Okyanusu'ndan aldığı suyu arıtma sisteminden geçirerek içilebilir hale getiriyor. (Söylemesi ne kadar kolay değil mi?) Üstelik bunu yaptıkları tesis bir tasarım harikası ve eğer yapılırsa Santa Monica'nın önemli bir simgesi olacağı kesin.

pipe tesis ic gorunum

"Pipe" (Boru) adı verilen bu tesis için tasarımcıları "Pipe, suyun gelecekteki değişimini temsil ediyor" diyor.

Mühendislerin paylaştığı bilgilere göre her yıl yaklaşık 10.000 MWh enerji üretebilme kapasitesine sahip bu tesis bu sayede yılda 4.5 milyar litre içilebilir su üretebilecek. Kaliforniya'nın kuraklık konusuna bu tür mikro tesislerle çözüm üretebileceğinin de bir kanıtı niteliğinde.

Önümüzdeki yüzyılın yeni sanat eserleri aslında birer yenilenebilir/sürdürülebilir enerji üretim tesisi olabilir. Hazırlıklı olun.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.