Avrupa Komisyonu medya şirketlerinin Google ile rekabetini kızıştıracak bir yasa taslağı yayınladı

Avrupa Komisyonu medya şirketlerinin Google ile rekabetini kızıştıracak bir yasa taslağı yayınladı

Avrupa Komisyonu, bir kez daha Google ve Facebook'u ilgilendirecek oldukça önemli bir telif hakları yasası gündemde. Yeni yasa önerisine göre medya şirketleri içeriklerini bir şekilde yeniden yayınlayan şirketlere fatura kesebilecek.

Financial Times'ın haberine göre Avrupa Komisyonu'nun önerisi medya şirketlerine yeni gelir kapısı açabilecek bir taslak. Söz konusu tasarıda Avrupa Birliği içinde medya üretiminin kaliteli ve sağlıklı olması gerektiğine vurgu yapılırken sağlıklı bir sürekliliğin sağlanması için gelir kanallarının da işler olması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Yeni yasa medya şirketlerinin işine yarar mı?

Yeni yasa taslağı kabul edilecek mi ve medya şirketlerinin teknoloji devleriyle giriştiği reklam mücadelesine nasıl bir boyut katacak tam olarak bilinmez. Ancak eldeki veriler bu konuda fikir veriyor ve Avrupalı medya şirketlerinin iki arada bir derede kaldığını gösteriyor. Örneğin İspanya'da Google News'in kullanımdan kaldırılması bazı yayınların yüzde 14'e kadar trafik kaybına uğramasına neden olmuş. Bu trafik kaybının bir şekilde gelirlere yansıdığına da şüphe yok.

Bir başka rapora göre ise Facebook, Twitter vb. platformlar Birleşik Krallık'taki gazetelere 2026 yılına dek 500 milyon sterline mal olacak, yani onların kazanabileceği geliri elde edecek. Yani ortada ciddi bir gelir mücadelesi de söz konusu.

Nihayetinde Avrupa Komisyonu'nun bu konuda kesin hatlar çekmediğini de söyleyelim. Taslağa göre dijital yayıncılar içeriklerini isterse kendine saklayacak isterse teknoloji devlerini 'kafa tutabilecek'.

Google'ın konuya ilişkin bir açıklama yapmayı reddettiğini ve Avrupa Komisyonu'nun son olarak Temmuz ayında Google'a karşı yeni bir haksız rekabet soruşturması başlattığını hatırlatalım. Gelişmelerin nasıl sonlanacağını merakla izliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.