Açık kaynaklı tarayıcı Firefox'un geliştiricisi Mozilla, kişisel gizliliğe odaklanan ve kendi arama sonuçlarını sunan internet tarayıcısı Cliqz'e stratejik bir yatırım yaptı.
Firefox'un tarayıcı rekabetinde Chrome öncesi günlerini aradığına şüphe yok ve Mozilla'nın kişisel gizlilik anlamında Chrome'dan daha hassas olduğu pekala malum. Hal böyle olunca Mozilla, 1 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip olan Cliqz'e yatırım yapmaktan çekinmemiş.
Çoğunluk hissesi Hubert Burda Media'da
2008 yılında kurulan Almanca konuşulan ülkelerdeki kullanıcılara hitap eden Cliqz, kurucu CEO Jean-Paul Schmetz'in açıklamasına göre gelecekte diğer ülkelere de açılmayı planlıyor. Mozilla'nın yatırımı konusunda detaylı bilgi vermeyen Schmetz, Mozilla'nın şirketin azınlık hissesine sahip olduğunu paylaşmakla yetiniyor. Cliqz'in çoğunluk hissesi ise 2013 yılından bu yana Almanya'nın ünlü medya grubu Hubert Burda Media'nın elinde. Bu açıdan bakıldığında da Mozilla'nın bir gün Cliqz'i satın alıp alamayacağı soru işaretlerini beraberinde getiriyor.
Kişisel verilerin izlenmesine karşı bir teknolojiye sahip olan Cliqz'in Firefox eklentisi olduğunu da paylaşmakta fayda var. Bu eklentiyle kullanıcılar Cliqz'den Firefox içinde de faydalanabiliyor. Zaten Münih merkezli Cliqz, Firefox'un açık kaynak iskeleti üzerine geliştirilmiş bir tarayıcı ve bu da Mozilla'nın yatırım yapmış olmasını daha anlamlı kılıyor.
Kendi arama sonuçlarını sunan bir tarayıcı
Cliqz, DuckDuckGo veya Oscobo'dan sunduğu sonuçlar itibarıyla ayrılan bir tarayıcı. Çünkü 'Human Web' adını verdiği bir teknolojiyle çok ziyaret edilen siteleri dikkate alarak kendi sonuçlarını derliyor. Diğer tarafta DuckGuckGo, Google sonuçlarıyla kullanıcıların arasına gizlilik filtresini çekerken Oscobo ise Bing/Yahoo sonuçlarını kullanıyor. Cliqz, söz konusu arama özelliğini de yerleşik olarak sunuyor ve kullanıcıların diğer arama motorlarına geçişine imkan tanınıyor.
Son olarak Dolayısıyla bir açık kaynak ürünü olma özleliğine sahip ve Windows, Mac, Android, iOS platformlarında kullanılabiliyor. Cliqz'in gelir modeli ise Cliqz Offers üzerinden sunduğu fırsatlara dayanıyor.
Yatırım sonrasında aynı vizyona sahip iki şirketin arasında teknoloji ve tecrübe paylaşımı yapacağına şüphe yok. Belki de ilerleyen sürümlerde Cliqz'in Firefox'ta varsayılan eklentilerinden biri olarak göreceğiz. Bekleyip görelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap