TÜBİTAK, Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesini açıkladı

TÜBİTAK, Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesini açıkladı

TÜBİTAK, 2012 yılından bu yana açıkladığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nin 2016 sonuçlarını açıkladı. Geçen yılın birincisi Sabancı Üniversitesi bu yıl da listenin ilk sırasında yer aldı.

50 üniversitenin yer aldığı sıralama Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergün'ün katılımıyla düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Geçen yıl 88.40 puan ile birinci olan Sabancı Üniversitesi bu yıl 95,03 puan ile rakipleri arasındaki farklı açarak ilk sıradaki yerini korudu. İkinci sıradaki Ortadoğu Teknik Üniversitesi 85,80, üçüncü sıradaki İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ise 82,63 puan ile 3. sırada yer aldı.

2014 ve 2015 sıralamalarını paylaştığımız bu endeks,Türkiye'deki üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik faaliyetlerini dikkate alıyor. Üniversitelerin bu alanda ilerlemesini de teşvik eden endeksin amacı üniversitelerin direkt olarak eğitim kalitesini ortaya koymak değil. Daha ziyade üniversitelerin üretkenliğini dikkate alıyor ve şu 5 boyutta değerlendirme yapıyor;

  1. Bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği
  2. Ekonomik katkı ve ticarileşme
  3. Fikri mülkiyet havuzu
  4. Girişimcilik ve yenilikçilik kültürü
  5. İşbirliği ve etkileşim

Webrazzi olarak girişimcilik sektörünü yakından takip ediyoruz ama Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün gündeminde olmasının sevindirici olduğunu söyleyebiliriz. Özlü'nün açıklamasını ve sıralı tam listeyi aşağıda bulabilirsiniz.

“Görüyoruz ki son yıllarda üniversitelerimiz bünyesinde girişimcilik ve yenilikçiliğe dair önemli adımlar atıldı, atılıyor. Gençlerimiz de artık kendi işlerini kurmanın, girişimci olmanın hayallerini kuruyor. Dolayısıyla artık üniversitelerimiz için girişimci ve yenilikçi olmak, bir tercih meselesi değil, bir zorunluluktur. Biz de bu endeksi açıklayarak, üniversitelerimizi bu alanlara teşvik ediyoruz. Üniversitelerimizin sanayicilerimizle daha fazla işbirliği yapmalarını amaçlıyoruz. Üniversitenin kapısı sanayiciye, sanayicinin kapısı da üniversitelere açık olmalı. Üniversite, sanayinin ihtiyaç duyacağı bilgiyi üretmeli. Sanayici, sorunlarını aşmak için üniversiteye başvurmalı. Zira, sadece üniversitede, sınıflarda, laboratuvarlarda çalışarak, ekonomik ve sosyal faydaya dönüşen nitelikli bilgi üretilemez.”

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.