Android 7 Nougat'ın dağıtımı başladı, ancak geleceği çok parlak görünmüyor

Android 7 Nougat'ın dağıtımı başladı, ancak geleceği çok parlak görünmüyor

Android'in en son sürümü Android 7.0, nam-ı diğer Nougat, dün bir kısım Google telefon ve tableti için* yayınlanmaya başlandı. Yeni güncelleme yakında elverişli tüm cihazlara açılacak ama güncel dağıtım rakamları Nougat'ın yayılım konusunda epey zorlanacağını gösteriyor.

Ekranı ikiye bölerek farklı uygulamaları bir arada kullanma, 3D Touch benzeri kısayol özelliği ve gelişmiş bildirim ayarları gibi özelliklerle gelen Nougat, aslında Nisan ayından bu yana beta olarak geliştiriciler tarafından da kullanılabiliyor. Açıklanan güncel dağıtım oranlarına bakıldığında ise Nougat'ın kullanım oranı yüzde 1'in bile altında. Bundan sonrası için de durum pek parlak değil.

Neredeyse her iki cihazdan biri Android 4 sürümünde

Android'in resmi geliştirici sitesinde paylaşılan rakamlara göre neredeyse her iki Androidli cihazdan biri (%47,5) Android'in 4. sürümünü kullanıyor. Detaylı bakıldığında ise 4.1 Jellybean 16,7 pay alırken, 4,4 Kitkat sürümü 29,2 oranında pay alıyor. android surumleri

Android 6.0 kullananların oranı yüzde 15,2

Bilindiği gibi Android'in bu parçalanma (fragmantasyon) sorunu uzun süredir mevcut ve Android 7.0 Nougat için de bu sorun devam edecek gibi duruyor. Zira Nougat'a güncellenme yapması muhtemel olan Android 6.0 Marshmallow sadece 15,2 popülerliğe sahip. Android 5.0 Lollipop ise toplam 35,5 ama Marshmallow'a yükseltme yapamayan bu kitlenin Nougat'a ne kadar kullanıcı kazandıracağı büyük bir soru işareti.

iOS surumleri guncellemeDiğer yandan iOS'e baktığımızda kullanıcıların yüzde 87'sinin iOS 9 güncellemesi yaptığı görülüyor. Kullanıcıları yüzde 10'u ise iOS 8'i kullanıyor. Yani iOS bu anlamda Android'e muhtemelen kapatılamayacak bir fark atıyor. Tabi bu durum Google'ın yarışı bırakacağı anlamına da gelmiyor. Gelen duyumlara göre Google, önümüzdeki dönemde yeniden kendi cihazlarını üretmeye başlayabilir.

Geleceğin neler getireceğini bilmiyoruz ama bu gelişmenin mümkün olabileceğini düşünüyorum zira kullanıcıların akıllı cihazlarla veri paylaşımı arttıkça güvenlik tarafı daha da önem kazanıyor. Google'ın en çok istemeyeceği şey de hiç şüphesiz güvenlik anlamında isminin lekelenmesi olacaktır. Tabi Android'in halen iOS'ten çok daha fazla tehditlere açık olduğunu işin bir diğer ironik tarafı...

*Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 6, Nexus 9, Nexus Player, Pixel C tablet, General Mobile 4G

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.