Yabancıların "Conversational Commerce" dedikleri ve tam karşılığı böyle olmasa da "Konuşarak Ticaret" diye çevirdiğim yeni bir dijital dalga aldı başını gidiyor. Gerçekten büyük bir dalga ve bir çok farklı sektörü kapsadığı için önümüzdeki yıllarda etkileri çok daha fazla gözle görülür olacak.
Mesajlaşma yazılımları ile başladı her şey!
Whatsapp, Messenger, Kik, Slack ve daha bir çok popüler mesajlaşma uygulaması var. Karşılıklı iletişimi en hızlı ve kolay hale getirmeyi amaçlayan bu yazılımlar bir çok farklı şekilde hayatımızı değiştirmeyi başardı. Artık operatörlerini internet altyapıları dışında pek umursamıyoruz bile. Bu mesajlaşma yazılımları ikili iletişimi harika bir şekilde kolaylaştırdıktan sonra şimdi de ticarete el atmış durumda. Bunun yansıması "Chatbot" olarak karşımıza çıkıyor. Artık her yerdeler! Botlar tabi ki hayatımıza mesajlaşma uygulamalarıyla beraber girmedi ama yapay zekanın ilerlemesi ve insanların mesajlaşma uygulamalarıyla çok daha fazla iç içe olması botların hayatımıza çok daha keskin bir şekilde girmesini sağladı.
Türkiye'de pek de popüler olmayan Kik uygulamasında bile şu anda 20.000'den fazla bot bulunuyor ve bu uygulamayı kullanan insanlar bu botlarla 1.8 milyardan fazla kez mesajlaştı.
Artık Messenger'dan Uber çağrısı yapabiliyor veya Burgerking siparişi verebiliyorsunuz ve hatta Hürriyet'ten haberleri Messenger botu aracılığıyla alabiliyorsunuz ve bunlar sadece popüler olarak öne çıkan bir kaç özellik.
Alışveriş alışkanlıklarımızı değiştiren bu yeni dönüşüme tam da bu nedenle "Conversational Commerce" yani "Konuşarak Ticaret" diyoruz. Çünkü mesajlaşma yazılımları aracılığıyla bu botlarla bir arkadaşımızmış gibi konuşuyoruz ve onların yönlendirmeleriyle işlemimizi tamamlayabiliyoruz.
Bu dijital dönüşüme en hızlı ayak uyduran iş kollarından biri seyahat şirketleri oldu. Booking.com, Cheapflights, Expedia, Skyscanner gibi bir çok firma potansiyel müşterilerine en ucuz konaklama ve uçuş fırsatları sunmak için sanal asistanlar geliştirdiler bile.
Geçtiğimiz haziran ayında Cheapflights Facebook Messenger botunu yayına aldı ama bu botun diğerlerinde bir farkı vardı. Bu bot, her bir müşterinin konuşma tarzına uyum sağlayan bir şekilde programlanmış ve onlara aynı dilde çözümler üretiyor. Cheapflights Pazarlama Direktörü Samantha Otter "biz marka vaadi olarak daha basit ve daha akıllı bir hava yolculuğu sunuyoruz" diyor ve "Cheapflights sohbet, kullanıcılarla her türlü anlaşmazlığı ortadan kaldırarak etkileşime geçiyor, önümüzdeki aylarda bunun etkilerini görmeyi umuyoruz" diye ekliyor. Kişiselleştirmenin önemi burada da ortaya çıkıyor yani.
Bir diğer seyahat uygulaması olan HelloGbye da kullanıcılarına konuşarak rezervasyon yapma imkanı sunmaya başladı. Aynı şekilde müşterilerin kolay ve basit bir dil kullanarak bunu gerçekleştiren doğal bir dil ile çalışıyor. Tıpkı müşteri hizmetleri görevlisi karşınızdaymış gibi. Sizin konuşmanız ve taleplerinize göre size en uygun olduğunu düşündüğü bir uçuş listesini oluşturuyor, sonrası size kalmış.
Exa, otel müşterilerine çok daha iyi bir deneyim sunmayı hedefleyen ve Amazon'un sesle aktive edilen asistanı Alexa'yı kullanan bir akıllı yazılım. Otel yönetimleri bu yazılımın yüklü olduğu cihazı otel odalarına yerleştirerek müşterilerin oda siparişi vermesi, sabah uyandırma için alarm kurdurması ve daha bir çok konuda müşterilerinin en hızlı şekilde çözüm bulmasını sağlayabiliyor.
Dijital dönüşüm botlar sayesinde ticaret dünyasını derinden etkiliyor ve değiştiriyor. Farklılaşmak için daha "iyi öğrenen" yazılımlar ve algoritmalar geliştirmek artık daha fazla önem kazanıyor. Seyahat şirketleri buna ayak uydurma konusunda başarılı bir şekilde ilerliyor. Peki ya siz? İşinizi bu yeni dünya düzenine uygun hale getiriyor musunuz?