Türkiye'de girişimciliğin gelişmesi için bürokrasiden uzak devlet teşviklerinin artmasını umutla beklerken geçtiğimiz hafta Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilecek en az tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli sayısı 15'e düşürüldü. Bu da 15 çalışan ile Ar-Ge yapan girişimcilerin ciddi vergi muafiyetlerinden yararlanabilmesi anlamına geliyor.
Söz konusu kanun güncellemesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, "Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Deneti̇m Yönetmeliği" bağlığı altında Resmi Gazete'de yayımlanan güncellemenin artından geldi. Ülkemizde Ar-Ge, teknoloji ve yenilikçi ekosistemi bir adım ileriye taşıyacak güncellemeler şeklinde yorumlanan kanun kapsamında 15 tam zamanlı Ar-Ge personeliyle Ar-Ge Merkezi olunabilecek ve Ar-Ge Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde dışarıda geçen zamanın yüzde 100’ü için gelir vergisi teşviki uygulanabilecek.
Karşılaştırmalı olarak baktığımızda yeni kanunla gelen değişimi şu şekilde özetlemek mümkün:
Diğer yandan yeni kanunla Teknoloji Geliştirme Bölgeleri için daha önceden olmayan 'dışarıda geçen zaman için gelir vergisi stopaj teşviki' devreye giriyor. Bu yenilikle Ar-Ge çalışmalarını destekleyecek faaliyetlerde yüzde 100, yüksek lisans ve doktora eğitimi için de yüzde 100 destek geliyor.
10 Ağustos'ta yayımlanan yeni Ar-Ge teşvikine dair yeni düzenlemenin ardından gelen bu değişiklikler Ar-Ge insan kaynağı sayısının artmasını ve yenilikçi şirketlerin ortaya çıkmasını/gelişmesini hedefliyor. Ancak en başta da bahsettiğim gibi Türkiye'de bürokrasiye dolanmayan girişimcilik desteklerinin artmasını temenni ediyoruz. Son yıllarda sayıları giderek artan teknokentlerin (bkz: Türkiye'dkei teknokentler listesi) üniversitelerle uyumlu çalışması da bu değişimi hızlandırabilir.
Eğer şirketinizde 15 ve üzeri tam zamanlı Ar-Ge çalışanına sahipseniz kanunun detaylarını inceleyebilir ve konunun uzmanı iş ortaklarınıza danışabilirsiniz. 15 kişiye yakın Ar-Ge çalışanınız varsa dahi bu teşviklerle karşılanacak avantajla yeni Ar-Ge yeteneklerini şirketinize kazandırmayı düşünebilirsiniz.
Görsel Kaynak: Shutterstock