ABD'de en çok çıkış yaptıran yatırımcılar hangileri?

ABD'de en çok çıkış yaptıran yatırımcılar hangileri?

Yeni girişimlerin büyüme verilerini yakından takip eden Mattermark, yeni analizinde ABD'deki en iyi teknoloji yatırımcılarını masaya yatırıyor.

İlk sırada SV Angel, ikinci sırada Y Combinator

5098 kurumsal yatırım şirketini farklı başlıklar altında listeleyen Mattermark'ın ilk listesi belki de en dikkat çekici olanı. Bu listede yatırımcılar yatırım yaptığı girişimlerin çıkış sayısına göre listeleniyor ve ilk sırayı SV Angel alıyor.

Crunchbase'e göre şimdiye dek 700'e yakın yatırım yapan SV Angel'ın yatırım yaptığı girişimlerin 166'sı çıkış yapmayı başarmış. İkinci sırada 126 girişimle Western Technology Investment, üçüncü sırada ise 115 girişimle Y Combinator bulunuyor. Crunchbase'de SV Angel ile Y Combinator'ın birlikte yatırım yapan şirketler olduğu da bu noktada anlam kazanıyor.

Listenin devamında Intel Capital, 500 Startups, Accel Partners, Sequoia Capital, Greylock Capital gibi adına aşina olduğumuz yatırımcılar var. Aydın Şenkut'un kurucularından olduğu Felicis Ventures da 14. sırada kendine yer buluyor ki Google Ventures bile Felicis'ten 2 sıra geride.

yatirimcilar-1

En çok halka arz ettiren KPCB

Marttermark'ın halka arzlar üzerinde yaptığı listede ise Kleiner Perkins Caufield & Byers ilk sırada. 37 girişimi borsaya taşıyan KPCB, bildiğiniz gibi Türkiye'de de Trendyol yatırımı ile adından söz ettirmişti. Bu listenin üst sıralarında bizim bahsettiğimiz internet/teknoloji yatırımcılarını görmek pek mümkün değil ama alt sıralarda yine Sequoia Capital, Silicon Valley Bank, Greylock Partner gibi yatırımcıların yer aldığını söyleyebiliriz.

yatirimcilar-2

En çok bireysel yatırımcı Ron Conway

Çıkış yapan girişim sayısına göre bireysel yatırımcılar sıralandığında ise ilk sırada Ron Conway (49 çıkış) geliyor ki kendisi zaten SV Angel'ın kurucularından. İkinci sırada yer alan Naval Ravikant (33 çıkış) ise Angellist'in kurucu ortaklarından.

Girişimcilik yönüyle de tanıdığımız Paul Buchheit (29 çıkış)  ise listenin 3. sırasında. Alt sıralarda ise Ried Hoffman, Peter Thiel, Marc Andreessen, Dave McLure, Yuri Milner ve Ashton Kutcher dikkatimi çekiyor.

yatirimcilar-3

Bu listelere bakınca Türkiye'de de benzer bir liste yapmayı düşünüyoruz ama maalesef Türkiye'de dişe dokunur bir liste yapabilmek için daha fazla yatırımcıya ve çok daha fazla çıkış yapan girişime ihtiyacımız var...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.