Gelecekte işimizi robotlara veya yazılımlara kaptırma olasılığımız yüzde kaç?

Gelecekte işimizi robotlara veya yazılımlara kaptırma olasılığımız yüzde kaç?

Robotların işlerimizi elimizden alıp almayacağı tartışması artık hasır altı edilebilecek bir konu değil. Küresel çapta mali hizmetler sunan Morgan Stanley'in yayınladığı 'İstihdamın Geleceği' başlıklı rapor da bu konuda önemli bir öngörü yapıyor; hangi işlerin robotlar/yazılımlar tarafından domine edilebileceğini gözler önüne seriyor.

Elga Bartsch'ın liderliğinde hazırlanan raporda çeşitli işlerin otomatize edilebilme olasılıklarına yer verilmiş. Örneğin kredi temsilcilerinin işlerini kaybetme olasılığı yüzde 98. Keza danışma elemanları, avukat yardımcıları, perakande satış elemanlarının önümüzdeki 20 yıl içinde işini kaybetme olasılığı yüzde 90'ın üzerinde.

Carl Benedikt Frey ve Michael A. Osborne tarafından yapılan araştırmaya göre ABD'deki istihdamın yaklaşık yarısı (% 47'si) önümüzdeki 20 yıl içinde otomatize edilebililir. World Economic Forum (WEF) ise aralarında Türkiye’nin olduğu 15 ülke/bölgedeki istihdam analiziyle teknolojik gelişmelerin 2020 yılına kadar 5,1 milyon işi yok edeceğini paylaşmıştı.

Otonom araçların en hızlı gelişme gösterdiği ülke olan ABD'de taksi sürücüleri ve özel şoförlerin işini kaybetme olasılığı da yüzde 89. Bu da Uber'in sürücüsüz otomobiller konusunda neden stratejik adımlar attığını gösteriyor. İşlerini kaptırmayacak meslek grupları arasında ise doktorlar/cerrahlar ile ilkokul öğretmenleri dikkat çekiyor.

Aşağıda 15 meslek grubu için olasılıkları paylaşıyoruz ama dilerseniz araştırmaya (PDF) göz atarak 702 farklı meslek grubu için gelecek öngörülerinize bakabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse yazarların işini makinelere/yazılımlara kaptırma oranı binde 1'in altında. Geçtiğimiz günlerde Washington Post'un Rio 2016 kapsamında attığı küçük adımı da hatırlatmadan geçmeyelim.

Robot-isciler

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.