Gartner: 2016 sonunda bilgi güvenliği ve hizmetleri 81,6 milyar dolarlık bir pazar olacak

Gartner: 2016 sonunda bilgi güvenliği ve hizmetleri 81,6 milyar dolarlık bir pazar olacak

İnternet ekonomisi ile bilgi güvenliği sektörünün mutualist ilişkisi hız kesmiyor. Gartner'ın araştırmasına göre bilgi güvenliği ve hizmetlerinin pazar hacmi 2016 yılında 81,6 milyar dolara ulaşacak.

Bilgi teknolojileri alanında en tecrübeli araştırma ve danışmanlık şirketlerinden biri olan Gartner, yeni raporunda bilgi güvenliği ve hizmetlerinin geleceğine ışık tutuyor. 2016 sonunda bu dikeyin yüzde 7,9 büyüme göstereceğini ve sektör hacminin 81,6 milyara ulaşacağını öngörüyor.

Gartner'a göre 2020 yılına kadar en büyük büyüme oranını yakalayacak 3 kategori ise güvenlik testleri, bilgi teknolojilerinde dış kaynak kullanımı ve veri kaybı önleme hizmetleri olacak. Yani şirketlerin veri odaklı büyümesi hızlandıkça veri odaklı güvenlik hizmetlerinin değeri de artacak ve bu alanda hizmet sunan yetenekli şirketler önümüzdeki yılların gözdesi olacak.

Gartner'ın kıdemli analistlerinden Elizabeth Kim, önleyici yaklaşımların istenmeyen saldırıları durdurmak konusunda başarılı olmadığını söylüyor. Dolayısıyla şirketlerin önleyici hizmetlerle tespit etme ve yanıt verme alanında dengeli bir harcama yapmasını öneriyor. Bu alandaki yetenek eksikliğine de dikkat çeken Kim, tehditleri analiz eden ve yanıt veren hizmet sağlayıcıların önemine dikkat çekiyor ve hem büyük hem de küçük yapılanmaların güvenlik harcamalarının artacağı yönünde görüş bildiriyor.

2019'da her 10 şirketten 9'u veri kaybını önlemek için adım atacak

Rapordaki dikkat çeken rakamlardan biri de güvenlik duvarı yazılımı fiyatlarının artışıyla ilgili. Gartner'ın öngörülerine göre bu alandaki fiyat etiketleri 2018'in sonuna kadar yıldan yıla yüzde 2-3 oranında artacak. Günümüzde veri kaybını önleme konusunda şirketlerin yüzde 50'si adım atmış durumda. Bu oran 2018 itibarıyla yüzde 90'a kadar çıkacak.

Gartner, şirketlerin regülasyonlar ve fikri hakların koruması söz konusu olduğunda daha uygulayıcı olduğunu belirtiyor. 2019 yılı sonuna kadar herkese açık bulut bilişim adaptasyonunun güvenlik duvarı harcamalarını yüzden 10'dan daha az etkileyeceğini de ekliyor.

Hizmet olarak sunulan yazılım (SaaS) uygulamalarının yükselişi ise güvenlik duvarı harcamalarını önümüzdeki 3 yıl süresince etkileyecek. Zira 2015'te Gartner'ın araştırmasına yanıt veren CIO'ların sadece yüzde 16'sı ilk tercihlerinin SaaS uygulamaları olacağını söylemiş ki SaaS uygulamalarının yanında mimari olarak sunulan yazılım (IaaS) ve platform olarak sunulan yazılım (PaaS) girişimlerinin de dikkat çektiğini hatırlatmakta fayda var.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.