Bildiğiniz gibi DeepMind, Google’ın 2014 yılında satın aldığı bir yapay zeka şirketi. Bazılarınız DeepMind’ı AlphaGo uygulamasıyla hatırlayabilir çünkü Go oyunu için hazırladıkları yapay zeka yazılımı, dünyanın en iyi GO oyuncusunu yenmeyi başarmıştı.
Kendi kendini geliştiren, başka bir deyişle öğrenebilen bir mekanizmaya sahip olan DeepMind’ı Google enerji ihtiyacını iyileştirmek için devreye aldı. Google’ın enerji tüketimini azaltmaktan sorumlu olan DeepMind %15 iyileştirme ile inanılmaz bir başarıya imza attı.
Tahmin edebileceğiniz gibi Google’ın devasa büyüklükte data merkezi bulunuyor ve 7/24 çalışan bu sunucular inanılmaz bir güç harcıyorlar. DeepMind, data merkezlerindeki bu makinelerin ve bilgisayarların daha az enerji harcayabileceği bir mekanizmayı geliştirmekten ve sistemi manipüle etmekten sorumlu olarak yerleştirildi.
Sonuç olarak, enerji kullanım verimliliğini %15 artırmayı başarak DeepMind uzun vadede milyonlarca doların Google’ın kasasında kalmasını sağladığı görülüyor. Sağlanan %15 iyileştirmenin Google’a faydasını daha net olarak anlayabilmemiz için şu rakamlar işimize yarayacaktır: Amerika’da şirketler megavat başına 25$ ile 40$ arasında ödeme yapıyor ve 2014 yılında Google 4,402,836 MW enerji harcadığı paylaşılmış. Matematiksel işlemi yapmaya gerek bile yok sanırım.
DeepMind kurucu ortağı Demis Hassabis, maliyet açısından çok büyük bir tasarruf olduğunu ve buna ek olarak çevre için de çok büyük bir fayda olduğunu belirtiyor. Veri merkezlerinde yaklaşık 120 farklı değişkeni kontrol eden DeepMind, fanlar, soğutma sistemler ve hatta pencereleri bile bir kontrol sistemine dahil ederek bu kadar büyük faydayı sağlamayı başarmış. Hassabis bu durumun kendileri için bile şaşırtıcı derecede iyi olduğunu söylüyor.
Yapay zeka teknolojisi, her zaman robot dünyası için düşünülüyor olsa da şu anda farkında bile olmadığımız bir çok büyük değişimi getirecek önemli bir teknoloji. Sanayi devrimi sırasında yapay zekanın dev iş makinalarına, enerji ihtiyaçlarına ve insan gücüne desteği hayal ettiğimizin çok ötesinde olacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap