Los Angeles enerji ihtiyacını karşılayabilmek için yenilenebilir enerji santrali kuruyor

Los Angeles enerji ihtiyacını karşılayabilmek için yenilenebilir enerji santrali kuruyor

Los Angeles'da enerji ihtiyacı o kadar yüksek seviyelere gelmiş durumda ki son bir kaç yıldır talebin tavan yaptığı saatlerde Peaker adı verilen ve doğal gaz yakarak enerji üreten bir enerji santrali devreye almak zorunda kalmışlar. Enerji ihtiyacının en yüksek olduğu saatlerse genelde insanların sabah çalışmaya hazır oldukları saatler, öğlen saatleri ve işten eve döndükleri saatler olarak belirlenmiş.

Her şey planlandığı gibi giderse eğer 5 yıl sonra Peaker tamamen ortadan kaldırılmış olacak ve yerini dünyanın en büyük aküsüne bırakacak. Bu akü, elektriklerin kesik olduğu dönemlerde bile 4 saat boyunca 100 megawatt/saat enerji sunma kapasitesine sahip. Los Angeles'de enerji tüketiminin en yüksek olduğu saatler belli ve bu akü, herhangi bir ek fosil yakıt kullanma ihtiyacı duymadan bu enerji ihtiyacını karşılayabilecek şekilde geliştiriliyor.

Gün içerisinde güneş enerjisinden faydalanarak solar paneller ile enerji depolayacak ve mümkün olan her anda rüzgar enerjisinden de enerji üreterek depolayacak.

Kalifornia Kamu Hizmetleri Komisyonu 2050 yılına kadar sera gazı etkisini %80 oranında azaltma hedefi koyduğu için bu proje hayata geçiriliyor. Artık şehirler yenilenebilir enerji konusuna çözüm bulmak zorundalar. Peaker'ı yenilenebilir bir enerji santrali ile değiştirmek için tam olarak 1.800 firma teklif vermiş ve bu firmalardan AES Corp. işi almayı başarmış.

AES, 9 yıldır elektrikli otomobiller için lityum-iyon piller üreten bir firma ve artık kapasite olarak çok daha büyük projeler için pil üretimi yapabiliyorlar. Örneğin bir elektrikli otomobil olan Nissan Leaf aşağıdaki görselde yer alan boyutta bir pil ile çalışıyor. Los Angeles'da üretilecek olan akü için ise bu pillerden 1800 adet kullanılabilecek.

LEAF_Cutaway

Önümüzdeki yıllarda enerji ihtiyacının oldukça yüksek olduğu ve giderek arttığı bütün büyük şehirlerde artık yenilenebilir enerji ihtiyacı önem kazanacak ve bu ihtiyacı karşılamak için çalışamlara şimdiden başlansa bile 5-10 yıl gibi uzun zaman alacağı için çok daha hızlı ve planlı hareket etmek gerekecek. Endüstriyel boyutta enerji ihtiyacını karşılayabilmek için ise şirketlerin çok ciddi yatırımlar yapmak zorunda. Hükümetin bu alanda hedefler koyarak şirketleri ve yerel yönetimleri zorlayacak şekilde hareket etmesi oldukça önemli.

Türkiye'de yenilenebilir enerji açısından büyük şirketlerin yaptıkları çalışmalar var mı? Bildiğiniz veya içerisinde bulunduğunuz yenilenebilir enerji çalışmaları ile ilgili yorumlarınızı bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.