Apple 1 milyarıncı iPhone'unu sattı

Apple iPhone'un dokuzuncu yılında önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Apple CEO'su Tim Cook, 27 Temmuz'da Apple'ın California'daki genel merkezinde yapılan bir toplantıda şirketin bir milyarıncı iPhone'unu sattığını duyurdu.

iPhone'un bir milyar satış adedi eşiğinin geçtiğimiz hafta aşıldığını paylaşan Tim Cook, şirketin "en çok satmak" gibi bir kaygısı olmadığını; bunun yerine "en iyi ürünü" sunmaya odaklandığını hatırlattı.

Yine de iPhone satışları düşmeye devam ediyor

1 milyarıncı iPhone, Apple'ın iPhone satışları konusunda son dönemde verdiği en iyi haber. Zira 26 Temmuz'da mali üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklayan Apple'ın iPhone satışlarındaki düşüş devam ediyor. Sonuçlara göre, 25 Haziran'da sona eren üç aylık dönemde Apple 40.4 milyon iPhone sattı, geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu sayı 47.5 milyondu. Ancak şirket beklentileri aşmayı başardı, Apple'ın iPhone satışlarının 40 milyonla sınırlı kalacağı tahmin ediliyordu. Tim Cook, sonuçları duyurduğu konferans konuşmasında durumu iPhone 6S'e geçişin düşündüklerinden daha yavaş olmasıyla açıkladı. İnsanların yeni iPhone'lara Apple'ın aşina olduğu ilgiyi artık göstermediği açık.

iphone sales

Apple'ın mali üçüncü çeyrek sonuçlarında beklentileri aştığı bir diğer konu da gelirleri oldu. Düşen iPhone satışlarına rağmen Apple'ın çeyrek cirosu 42.4 milyar dolar; net geliri ise 7.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı dönemi için bu sayılar 49.6 milyar dolar ciro ve 10.7 milyar dolar net gelirdi. Apple'ın satış gelirlerinin yaklaşık üçte ikisi iPhone'dan geliyor.

Düşüşe devam etmesine rağmen beklentilerin üstünde bir performans gösteren bir diğer cihaz iPad ise üçüncü çeyrekte bir yıl önceki 10.9 milyon satış adetinden 9.9 milyona düştü. Mac satışları aynı sürede 4.4 milyondan 4.25 milyona indi. Apple Watch'ın dahil olduğu diğer ürünler kategorisi ise Apple'a son çeyrekte 2.2 milyar dolar satış geliri sağladı.

tim cook

App Store gelirleri tarihinin en yüksek seviyesinde

En iyi cihazları üretse de Apple'ın yükselişi iCloud, Apple Music ve Apple Pay'in dahil olduğu servisler tarafında. Üçüncü çeyrekte App Store gelirlerinin tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını duyuran Apple'ın servis gelirleri yüzde 19 artarak 6 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Şirketin Apple Car  başta olmak üzere  geliştirmeye devam ettiği söylenen yeni ürün ve servislerle ilgili kanıt arayanlar için, Apple'ın Ar-Ge harcamaları hızla yükseliyor. Son dokuz ayda Ar-Ge'ye 7.9 milyar harcayan Apple için bir önceki yılında aynı döneminde bu sayı 5.9 milyar dolardı.

Tim Cook'un Apple'ın yeni teknoloji yatırımlarıyla ilgili verdiği tek ipucu ise şirketin Artırılmış Gerçeklik (AR) alanında çıtasının yüksek olduğuydu. Halihazırda Apple'a 3 milyar dolar kazandırması beklenen Pokémon Go gibi AR oyunların iPhone'da iyi çalışmasını sağlayacak şekilde geliştirmeler yapacaklarını söyledi Cook.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.