ABD'de 2016 ikinci çeyrek yatırımları beklentilerin altında kaldı

ABD'de 2016 ikinci çeyrek yatırımları beklentilerin altında kaldı

Techcrunch'ın girişim yatırımlarını takip ettiği platformu Crunchbase ve girişim analiği şirketi CBInsights, ikinci çeyrek yatırım raporlarını yayınladı. Söz konusu veriler ABD'de dünyada yatırımların beklentilerin altında olduğunu gösteriyor. Tıpkı Türkiye girişim pazarındaki gibi.

A serisi yatırımlar son 1,5 yılın dibini gördü

Crunchbase'in raporuna göre yılın ikinci çeyreği de yatırım tutarı açısından pek iç açıcı değil. 2016'nın 2. çeyreğinde toplam 2,2 milyar dolar A serisi yatırım yapılırken, geçen yılın aynı döneminde bu tutar 2,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş.

Yine A serisi yatırımlarda 2016'nın ikinci çeyreğinde 243 anlaşmaya imza atılırken, bir önceki yılın aynı döneminde 302 anlaşma geçrekleşmiş. Bir önceki çeyrekle kıyaslandığında da toplam yatırım tutarı 2,4 milyar dolardan 2,2 milyar dolara; anlaşma sayısı ise 256'dan 243'e düşmüş. Analistler ikinci çeyrekte yatırım sayısını 2,4 milyar dolar, anlaşma sayısını da 279 milyar olarak öngörmüştü.

Girisim-yatirimlari-1

B serisi yatırımlarda da beklentiler tutmadı

Crunchbase, B serisi yatırımlarını da ayrıca listelemiş. Bu kategorideki yatırımların toplam tutarı bir önceki çeyreğin yarım milyar dolar üzerinde. Ancak bir önceki yılın 1,1 milyar dolar gerisinde. Keza anlaşma sayısı geçen çeyrekten sadece 1 tane eksik ama 2015'in ikinci çeyreğinin 33 anlaşma gerisinde kalmış. B serisi yatırımlar da öngörülerin 0,2 milyar dolar ve 20 anlaşma kadar altında kalmış.

Crunchbase'in tespitlerin göre ABD'de erken aşama yatırımlarda dikkat çeken kategori ise yaşam/tedavi bilimleri dikeyi olmuş. Silikon Vadisi'nde bu sene halka arzlar konusunda beklenen çıkışlar olmadı ve görünüşe bakılırsa yılın ikinci çeyreğinde de bu girişat devam edecek.Girisim-yatirimlari-2

The Venture Pulse Report, Q2 2016

CBInsights'ın ikinci çeyrek raporu ise hem küresel çapta hem de kıtalar için ayrı veriler sunuyor. Ancak genel tablo pek değişmiyor. Kuzey ABD'de yatırım anlaşması sayısı bir önceki çeyreğin altına düşerken yatırım tutarında küçük bir artış var. Ancak geçen yılın aynı döneminin epey  gerisinde.

girisim-yatirim

Avrupa'daki yatırımlar ise bu çizgide gitmesi durumunda 2015'in altında kalacak. Geçen yıl 1600 anlaşmayla 14 milyar dolar yatırım alan Avrupalı girişimler, 2016'da şimdiye dek 750 anlaşmayla 6,3 milyar dolarlık bir yatırım çekebilmiş.

yatirim-girisim-2

Küresel yatırım eğilimindeki düşüş de kıtalardakinden farklı değil. 2016'da şimdiye kadar yapılan yatırımların toplamı 53,9 milyar dolar. Yatırım anlaşması sayısı da 3894. Geçen yılki aynı rakamlar ise sırasıyla 130,9 milyar dolara karşılık 8883. Yani 2016 yılı eğer ikinci yarıda daha iyi bir performans göstermezse 2015 yılı girişim yatırımları açısından daha iyi bir sene olarak tarihe geçecek.yatirim-girisim-1

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.