Netflix izlemiyorsunuz ve bu Netflix için büyük bir sorun

Netflix izlemiyorsunuz ve bu Netflix için büyük bir sorun

Netflix, Ocak 2016'da Türkiye dahil, 130 yeni ülkeye açılarak kurulduğu günden bu yana en agresif büyüme hamlesini yaptı. Uluslararası açılımının ilk altı ayında 2.5 milyon yeni müşteri kazanacağını uman Netflix'in bu beklentisi ise boşa çıktı. 2016 ikinci çeyrek sonuçlarını, 18 Temmuz'da açıklayan Netflix, bu süreçte yalnızca 1.6 milyon yeni kullanıcı edinebildiğini duyurdu.

Netflix'in ikinci çeyrek sonuçlarıyla ilgili yatırımcıların ilettiği notta ana odak, haliyle, büyüme. Sonuçların açıklandığı ilk birkaç saat içinde Netflix'in borsada yüzde 15'i bulan bir düşüş yaşaması da bu yönde bekleneni verememesi. Netflix, yatırımcı notunda yıl içinde yaptığı fiyat artışı nedeniyle kaybettiği kullanıcıların kısa sürede kompanse edilebileceğini belirtiyor. Şirket, müktesep yani uzun süredir Netflix kullanıcısı olanlar yerine yeni kullanıcılara odaklanmanın uzun vadede avantajına olacağına değiniyor bu mektupta.

İkinci çeyrek sonuçlarını Netflix açısından başarısız bir küreselleşme girişimi şeklinde okumak da mümkün. İlginç olan sonuçların sizin, TV koltuğunuzda yaşadığınız deneyimin bir dökümü olması. Netflix'in Türkiye'ye açılmasıyla birlikte bir üyelik alıp, Netlifx arşivinde gezinirken House of Cards gibi çok sayıda popüler dizi ve filmin olmadığını keşfettiğinizde muhtemelen bunun kötü bir şaka olduğunu düşündünüz. Siz aşağı sürüklemeye çalışırken bir anda bitiveren arşiv karşısında "Nasıl yani, bu kadarcık mı?" deyip şaşırmamak elde değildi. Üstelik bunun için en az 8 dolar (yaklaşık 24 TL) ödediniz.

Netflix'in siz dahil dünyanın birçok bölgesinden yeni üye çekemeyişinin sebepleri de tam olarak bunlar. Lisans sorunları nedeniyle tüm arşivin her yerden erişilebilir olmaması, fiyatlama stratejisindeki hata ve şirketin yerelleşme sorunu. Daha önce BluTV incelememde yazdığım gibi, yerel güçlü bir Netflix alternatifiyseniz, tüm bunlar sayesinde Netflix'in size rakip olma şansı neredeyse yok.

Şirketin tüm bu sorunlara, kısa sürede yanıt vermesi gerekiyor. Netflix şimdilik Star Trek dizisinin uluslararası lansmanıyla yetiniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.