YouTube, 2007 yılından bu yana platformuna yüklenen içeriğin telif kontrolünü Content ID adını verdiği bir sistemle yapıyor. Google, yapay zeka alanında sağladığı ilerleme sayesinde içerik kontrolünü artık tamamen otomatize edebilen bu sistemle ilgili önemli güncellemeleri bugün yayınladığı "How Google Fights Piracy" raporunda paylaştı.
Google'ın korsanla mücadelesini anlattığı 61 sayfalık raporda Content ID sistemi örnek pratik olarak öne çıkıyor. YouTube'a yüklenen içeriğin görsel ve işitsel parmak izine bakan sistem, herhangi bir telif hakları ihlali olduğunda, telif sahibinin şikayette bulunarak reklam gelirlerini almasını ve dilerse videoyu yayından kaldırmasını sağlıyor.
YouTube'un Content ID'si hak sahiplerine 2 milyar dolar kazandırdı
YouTube'un paylaştığı verilere göre platformdaki telif kontrolünün yüzde 98'i Content ID üzerinden gerçekleşiyor. Bu vakaların yüzde 90'ında telif sahibine gelir kazandırdığını söyleyen Google, 2014'ten beri Content ID sistemi üzerinden telif sahiplerine yapılan ödeme miktarının 2 milyar doları geçtiğini belirtiyor. YouTube'un bugüne kadar müzik endüstrisine ödediği toplam meblağ ise 3 milyar dolar.
Content ID sistemine 60 milyon dolardan fazla yatırım yapan Google, Arama ve Google Play Store gibi diğer hizmetlerinde de korsanı cezalandırdığını gösteriyor raporunda. 2015'te telif ihlali nedeniyle 558 milyon URL'nin kaldırılması talebiyle karşılaştığını ve bunların yüzde 98'ine yanıt verdiğini yani kaldırdığını not ediyor. Şirket için bu tip bir URL kaldırma talebine yanıt verme süresi ortalama 6 saat.
Google arama sonuçları için her hafta, 1998-2010 arasındaki 12 yıllık sürede aldığı toplam içerik kaldırma talebinden daha fazla talep aldığını söylüyor bugün.
Google Play Store'un geliştiricilerine Şubat 2014 ve Şubat 2015 arası dönemde 7 milyar dolar ödediğini söyleyen Google, Eylül 2015-Mart 2016 döneminde AdWords servisinden 670 bin reklamı da yine telif nedeniyle kaldırdığını paylaşıyor.
Google, reklam verenleri ve haliyle reklam gelirlerini korumak zorunda. Şirketin "korsan karşıtı" bir görüntü sergilemesine dair ilk akla gelen açıklama bu. Buna karşın Google'ın internetteki korsan içerik tarafındaki reklam gelirleriyle ilgili bir açıklaması yok.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap