ABD Ulaştırma Bakanlığı tarafından şehir içi taşımacılığın geleceğine yönelik yaratıcı fikirler bulabilmek için "Smart City Challenge" başlığında bir yarışma başlatılmış. Yarışma şahıslar veya şirketlerden ziyade şehirler arasında yapılan bir yarışma. Yerel yönetimler de girişimciler gibi lokal çalışmalar yapıyorlar ve bu yarışma onları bu alanda daha fazla çalışmaya itmiş görünüyor çünkü kazanan şehir hükümet tarafından 40 milyon dolarlık bir hibe ve 10 milyon dolarlık bir ödülü almaya hak kazanıyor. 78 başvurudan 7 başvuru finale kalıyor ve Ohio eyaletinden Columbus bu ödülü kazanmaya hak kazanıyor.
İşte finale kalan fikirler:
San Francisco - California
Airbnb, Uber gibi popüler "paylaşım ekonomisi" odaklı şirketlerin genel merkezlerini de içinde bulunduran San Francisco şehir içi ulaşım problemine de yine paylaşım ekonomisi ile çözüm bulmayı planlamış. Yerel yönetimin kurgulayacağı ve halkın katılacağı bir paylaşım modeli ile şehirde kullanılan araç sayısının düşürülmesi hedefleniyor bu projedeki en büyük data ise araçların %80'inin sadece sürücüsü ile yola çıktığının ve bol olduğunun bilinmesi.
Pittsburgh, Pennsylvania
Şehrin en önemli 6 caddesini kapsayan "akıllı omurga koridorları" Pittsburgh şehrinin önerisinin temelini oluşturuyor. Akıllı trafik ışıkları, hava durumu kontrol noktaları ve akıllık trafik ışıkları datalarının tek bir sistemde yönetilip bu omurgada dağıtılarak trafiğin kontrol altında tutulması öngörülmüş. Ayrıca ağır yük taşıyan büyük taşıtlar için özel bir sistem ve elektrikli araçlar için elektrikli araç caddesi yapılması sunumun ana fikirlerinden.
Austin, Texas
Austin'in şehrin trafik problemine çözüm için iki ana projesi bulunuyor. Bunlardan ilki şehir merkezine girmeden şehrin çevresini saran bir ağ bu sayede büyük bir kazanım bekliyorlar fakat asıl etkili olabilecek şey ise araçların birbiri ile bilgi paylaşımı yapabilmesi bu sayede sürücüler daha güncel bir bilgi ile trafik kararlarını verebilecekler.
Projelerden biri de hava alanından şehir merkezine gidecek bir servisin de dahil olduğu belediyeye ait bir otonom sürüş zinciri kurmak. Elektrikli taksiler ve belediyenin diğer servisleri ile hem sürdürülebilir hem de daha sağlıklı bir trafik olacağı inancı tam. Otonom araçlar bu konuda hem bilgi alış-verişi için hem de bilgiyi anlık kullanabilmek için harika bir teknoloji olacak.
Portland, Oregon
Portland zaten bisikletli ulaşımın oldukça yaygın olduğu özel bir şehir. Bu nedenle bu alandan ilerleyerek problemi daha da aza indirgemeyi planlamışlar. Geliştirilecek bir mobil uygulama ile her yerden herkese ulaşım imkanı sağlamayı hedefliyorlar. Uygulama aracılığıyla bisiklet veya araç kiralama noktalarından dilediğiniz gibi araç kiralayabilecek ve başka bir noktaya bırakabileceksiniz. Ayrıca otomobil kiralarken paylaşım modelini de kullanabileceksiniz.
2035'de sıfır emisyonlu bir şehir olmayı hedefleyen Portland ayrıca yarı otomatik, elektrikli belediye otobüsü filosu ile hem salınımı azaltmayı hem de trafik kazanlarını en aza indirmeyi de planlıyor.
Kansas City, Missouri
Cisco işbirliği ile geliştirilecek olan akıllı trafik ışıkları Kansas City'nin projesinin temelini oluşturuyor. Akıllı ışıklar havayı, sıcaklığı, otomobil hareketlerini ve çevreyi gerçek zamanlı olarak ölçerek çevre koşullarına bağlı olarak anında ışıkların değişebilmesini temel alıyor. Ayrıca çevrede duydukları silah atışı sesini analiz ederek devriye ekiplerine bilgi vermeleri de bir diğer özellikleri.
Denver, Colorado
Denver'ın akıllı şehir projeleri, şehir içi taşımacılığı alanında bir çok farklı projeyi içeriyor.
- Tek bir mobil uygulama ile araç paylaşımı, araç kiralama, bisiklet kiralama, toplu taşıma bilet ve ihtiyacınız olan tüm bilgilere erişim. Yani tek bir uygulama ile bu şehirdeki bütün ulaşım ihtiyacınızı çözebileceksiniz.
- Nakit ile kullanılabilen akıllı kartlar sayesinde bir kredi kartına veya akıllı telefona ihtiyaç olmadan taşımacılık problemlerini çözebilme imkanı. (Turistler için özellikle.)
- Kamyonlar için seyahat datalarını tutarak trafik sıkışıklığında çözüm üretebilecek akıllı sistem.
ve daha bir çok irili ufaklı teknolojik fikir.
Kazanan: Columbus, Ohio
Columbus şehrinin kazanan sunumunun temeli, şehirdeki işçiler için ulaşımı daha kolay ve erişilebilir hale getirmeyi içeriyor.
Kazanılan bütçe ile şehrin en yoğun işçi nüfusunun olduğu bölgeye kendi kendini yöneten otonom servisler ekleniyor ve bu servislerin gidiş-dönüşü için akıllı bir koridor geliştirilecek.
Ayrıca bir dizi mobil uygulama ile ilgili kişilere en güncel ve gerçek veriyi paylaşacak teknolojiler geliştirilecek. Böylece örneğin kamyon sürücüleri için geliştirilen uygulama sayesinde onlar trafik bilgisini alabilecek, gerçek zamalı olarak yoğunluğa göre yolculuklarını planlayabilecek ve park alanı bulabilecekler.
Akıllı şehirler sunumlarını içerisindeki geleceğin taşımacılık modellerine odaklandığımız bir yazı bu. Her şehrin hazırladığı sunumda "akıllı şehir" üzerinde durulan bir çok parlak fikir de yer alıyor.
Tüm bu projelerin ortak noktaları ise:
- Geleceğin şehirlerinde akıllı-otonom belediye araçları bizi bekliyor.
- Elektrikli araçlar sonunda hak ettikleri kadar yaygınlaşacaklar. Sürdürülebilirlik burada da en önemli başlıklardan biri yani.
- Data konusu trafikte de en önemli konu haline geldi ve analizler, çıkarımlar daha önemli hale gelecek. Veri madencilerine gün doğmaya devam edecek.
- Özellikle trafik ışıkları hiç olmadıkları kadar akıllı olacaklar.
- Mobil uygulamalar zaten çok aktif kullanılıyor trafik ve taşımacılıkta ama tek bir uygulamdan her şeyi yapabilmek büyük kolaylık olacak.
Bütün bu projeleri bir yana bırakacak olursak eğer İstanbul için acaba nasıl bir gelecek "akıllı şehir" planı yapılıyor diye merak etmeden duramıyorum. Bu sunumların hepsini analiz eden İBB çalışanlarının olması dileğiyle.