Süper bilgisayarlar insan beynini taklit edebilir mi?

Süper bilgisayarlar insan beynini taklit edebilir mi?

yaapy-sinir-aglariYapay sinir ağlarının (artificial synapses) üretilmeye başlaması süper bilgisayarların artık insan beynini taklit edebileceği anlamına gelebilir. Güney Kore'de bazı bilim adamları biyolojik sinir ağlarına benzer "nanoteller" üretmeyi başardıklarını duyurdu.

Dünyanın en gelişmiş süper bilgisayarlarından biri olan Tianhe-2 55 katrilyon işlem yapabilme kapasitesine sahip. Yani bir insan beyninden çok daha hızlı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tabi şöyle bir fark var ki beyin için 20 vat güç yeterli iken Tianhe-2 için 17.8 megavat güç gerekiyor. Farklı bir tabirle beyin için düşük bir Tianhe-2 için bu ampullerden 900 bin adet gerekiyor.

Güney Kore Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Materyal bilimci Tae-Woo Lee en az biyolojik sinir ağları kadar etkili yapay sinir ağları üretmeyi başardığını duyurdu. Biyolojik sinir ağları bir sinirsel hareket için 10 femtojoule enerjiye ihtiyaç duyarken yapay sinir ağları 1.23 femtojoule enerjiye ihtiyaç duyuyor. Yani bir çeşit transistör ile biyolojik sinir ağları, yapay sinir ağları ile değiştirilirse insan beynini taklit edebileceğini söyleyebiliriz.

Tae-Woo Lee'nin paylaştığı bilgiye göre ekibi ile beraber çok daha küçük ve organik nanoteller üzerinde çalışıyorlar ve kullanılan malzemeler ve bileşenler üzerinde deneyler yaparak cihazın enerji tüketimini azaltabileceklerini düşünüyorlar.

Yapay sinir ağlarının bu kadar gelişmiş bir şekilde üretilmesi gelecekte kullanılacak robotik teknolojilerde çok daha insansı robotların üretilmesinin de önünü açıyor. Ayrıca beyni taklit edebilen ve hatta çok daha hızlı işlem yapabilen süper bilgisayarlar gelecekte bir çok karar mekanizmasında süper bilgisayarların yer alabileceğinin ve biyonik insanların da habercisi.

Welcome to Skynet!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.