Haber akışını değiştiren Facebook, yayıncılara kontrolün kimde olduğunu hatırlatıyor

Haber akışını değiştiren Facebook, yayıncılara kontrolün kimde olduğunu hatırlatıyor

Dijital yayınların ana trafik kaynağı haline gelen Facebook, yayıncılara kontrolün kimde olduğunu hatırlatacak bir geliştirmeye gidiyor. Haber akışınızı bir kez daha değiştiren Facebook, algoritmalarını bu kez aile ve arkadaşlar lehine çalıştırmaya başlıyor.

Facebook haber akışında kullanıcıların yakın çevresindeki bağlantıların paylaşımlarını öne çıkarmaya başlayacağını duyurdu. Bunun anlamı gün geçtikçe Facebook'a daha bağımlı hale gelen yayıncıların Sayfalar'dan aktardıkları haberlerin aile ve arkadaşlardan geriye atılmış olması. Facebook açıklamasında bu güncellemeyle birlikte bazı Sayfalar'a sağlanan trafiğin ve erişimin düşebileceğini belirtiyor.

Söz konusu düşüşü en çok hissetmesi beklenen yayıncılar ise, beğeni sayısı fazla buna karşılık paylaşım sayısı düşük olanlar. Zira yeni haber akışı güncellemesi paylaşım ve etkileşim odaklı. Eğer haberlerinizin Facebook trafiğinin kaynağı, kullanıcılar tarafından yapılan paylaşımlar ve bu paylaşımlara yapılan arkadaş yorumları ve beğenileriyse, endişelenmenize gerek yok. Facebook'un yayıncılara tavsiyesi, insanların arkadaşlarıyla paylaşmak isteyeceği içerikler çıkmaları.

Yayıncıları paylaşım odaklı sosyal haberciliği biraz daha ciddi düşünmeye iten geliştirme, Facebook açısından bir tür savunma da aynı zamanda. Zira Facebook algoritmaları son dakika haberleri kullanıcılara vermek konusunda asla Twitter kadar iyi olmadı. (Son dakika haberleri önceliklendirseydi Facebook'un akibeti Twitter gibi olabilirdi...) Facebook için, son dakika açığı en iyi kapatabilecek şey, yayıncılar değil kullanıcıların paylaşımlarına odaklanmak. Yeni haber akışı yayıncıları kullanıcıların paylaşmasını isteyeceği içerikler üretmeye teşvik ederek yeni bir arz talep dengesi yaratmaya çalışıyor. Yayıncılar buna yeni yeni alışsa da, Facebook içerik akışının kullanıcı odaklı değişmesi gerektiğini iyi biliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.