Facebook: Vazgeçtik, arkadaş önerisi için konum takibi yapmıyoruz

Facebook: Vazgeçtik, arkadaş önerisi için konum takibi yapmıyoruz

Facebook, dün aktardığımız yeni arkadaşlar önermek için konum takibi konum takibi yaptığı yönündeki itirafını geri çekti. Facebook sözcüsünden gelen farklı açıklamalarla şirket dün verilen bilgiyi bugün inkar etmiş oldu.

Hatırlatmak gerekirse bu tartışma bir Facebook kullanıcısının konum takibi üzerinden arkadaş önerisi aldığını düşünmesiyle başlamıştı. Fusion.net'ten Kashmir Hill de Facebook sözcüsünden aldığı bilgiye dayanarak Facebook'un arkadaş önerisi yaparken konum bilgisinden de faydalandığını ortaya koymuştu.

Bugün ise Facebook'tan hem Kashmir Hill'e hem de Techcrunch'a dünkü açıklamalara ters bir paylaşım geldi. Yani Facebook, arkadaş önerisi yapmak için konum bilgisini kullanmadığını söylüyor. Bunun yerine ortak arkadaşlar, iş, eğitim gibi bilgileri kullandığını ifade ediyor. 'Diğer' başlığı altında bırakılan faktörlerin tam olarak neleri kapsadığı ise bilinmiyor.

İhtimaller ve gerçekler...

Facebook'un güncel açıklamasını dikkate almak makul gözükse de akıllardaki soru işaretlerini gidermeye yetmiyor. Zira bu konu hakkındaki olumsuz yorumlar ve delil olabilecek paylaşımlar Facebook'un geri adım atmasına mı neden oldu bilmiyoruz. Üstelik Facebook'un reklam odaklı konum takibi yapabildiği malum ve dahası Facebook'un daha önce arkadaş önerisi için konum takibi özelliğini test ettiğini dile getiriliyor.

Bir başka bilgi ise Facebook'un NSA ile aynı konum takip yöntemini kullanacak kadar profesyonel olduğu. Çeşitli şirketlere bu tür izinsiz konum takibi yapmasına ilişkin cezalar da kesiliyor ama Facebook hakkında bir soruşturma açılması bana çok muhtemel gelmiyor. Hatta konum takibi meselesinin operatörlerden başlayan hassas bir konu ve Facebook'un en azından kullanıcı tercihlerine sadık kalmasını bekleyip kendimizi şanslı hissedebiliriz...

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.