Türkiye’de temassız Visa kart sayısı 8,5 milyona ulaştı

Türkiye’de temassız Visa kart sayısı 8,5 milyona ulaştı

Dünyanın en büyük kredi kartı ağlarından Visa, Avrupa'da temassız kart kullanımıyla ilgili güncel veriler paylaştı. Mayıs 2015 – 30 Nisan 2016’yı kapsayan bir yıllık dönemde, Visa temassız kartlarla 3 milyar işlem gerçekleştiğini açıklayan Visa, 2015'in temassız işlemler açısından tam bir sıçrama yılı olduğunu not ediyor.

Temassız kart ve temassız ödeme sayısındaki yükselişe dikkat çeken Visa, bugün Avrupa'da 165 milyon Visa temassız kart ve 3,2 milyon temassız satış noktası bulunduğunu belirtiyor.  Bu noktalardan sadece geçtiğimiz Nisan ayında  yapılan temassız ödeme işlemi adedi ise 360 milyon. Bu, saniyede 140 işlem anlamına geliyor ve önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 150’lik bir artışa işaret ediyor. Visa'nın paylaştığı bilgilere göre, 2013’te Visa ile yapılan yüz yüze işlemlerde her 60 işlemden biri temassızken, bugün her 5 işlemden 1’i temassız olarak yapılıyor.

Temassız ödemelerin Avrupa'da yakaladığı ivmede Mc Donald’s, Starbucks, Carrefour gibi perakende zincirleriyle yapılan işbirliklerinin etkili olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa’da temassız ödeme sayısı restoranlarda yüzde 253, perakendede yüzde 246, marketlerde yüzde 219, gıda harcamalarında ise yüzde 196 artış gösterdi. Avrupa'nın temassız ödemeyi daha çok sahiplendiği 2015'te majör açılımlardan biri de Londra toplu ulaşım hatlarında ulaşım kartlarında yaşandı. Verilere göre 2015 yılında, Londra metro ve otobüslerinde yolculukların dörtte biri temassız kartlarla ödendi. Bu işlemlerin yüzde 90’ı ise Visa kartlarıyla yapıldı.

Türkiye ile ilgili güncel verileri paylaşan Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, Türkiye'de özellikle temassız terminallerin sayısında ciddi bir artış gerçekleştiğini söylüyor. Buna göre Türkiye'de temassız terminal sayısı bu dönemde 300 bini aştı, temassız Visa kart sayısı da 8.5 milyona ulaştı. Bugün Türkiye’deki Visa kredi kartlarının 3’te 1’i temassız ödeme özelliğine sahip. Erişimin hızla yaygınlaşması bekleniyor zira "2016 itibariyle yeni verilen tüm POS’ların temassız özellikli olması bekleniyor" diyor Tezel.

Visa Türkiye, temassız ödemelerin kullanımıyla ilgili bir veri paylaşmıyor. Şirketin 2014 yılında Webrazzi'ye verdiği röportajda Tezel, Visa’nın Türkiye’deki temassız ödeme kullanımının bir yılda yüzde 38 oranında arttığını belirtmişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.