Facebook, arkadaş önerisi yaparken konumunuzu takip ediyor olabilir

Facebook, arkadaş önerisi yaparken konumunuzu takip ediyor olabilir

Çin ve Rusya dışındaki dünyanın gayri resmi sosyal ağı Facebook, arkadaş önerisi yaparken konum bilgilerimizi de kullanıyor olabilir. Facebook, bu konum takibini izinli yapıyor olsa da bu gerçeğin farkında olmayan milyonlarca kullanıcı olabilir.

Söz konusu tespit Fusion.net'in haberine göre bir kullanıcı geri bildirimiyle farkedilmiş. Özel bir toplantıya katılan bir Facebook kullanıcısı, o toplantıya katılan kişileri arkadaş önerilerinde görünce durumdan işkillenmiş ve gizlilik ayarlarını kontrol ettiğinde Facebook'a tam yetki verdiğini görmüş.

"Takip ediyoruz ama... "

Kullanıcının iddiası tek ortak noktanın konum olduğunu iddia ediyor ancak Facebook, konuyla ilgili açıklama yapmakta gecikmemiş ve kullanıcılarının izni dahilinde konum takibi yaptığını ifade ediyor. Yani 'tanıyor olabileceğiniz kişiler' önerisi için konum bilgisinden de faydalanıyor. Ancak konum bilgisinin tek başına geçerli bir öneri kriteri olamayacağını; ortak arkadaşlar, iş ve eğitim bilgisi, ortak ağlar vb. farklı bilgilerin de değerlendirildiğini ekliyor.

Akıllı telefon üreticilerinin ve keza uygulamaların konum bilgimize erişmesi her zaman farklı açılardan tartışma konusu olmuştur. Bu olayda da yine benzer bir durumla karşı karşıyayız ve Facebook kullanıcı izinlerine dayalı takip/öneri yaptığı için kendini masum pozisyonuna çekebiliyor. Dolayısıyla bu özelliğin kişisel gizliliğe aykırı olup olmadığı tartışmasına da girmiyor.

Fakat kullanıcıların konu üzerinde biraz düşünmesinde fayda var zira bu örnekte olduğu gibi farkında olunmadan ve istenmeden takip edilmek gibi bir gerçekle karşı karşıya kalmak mümkün...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.