2016 yılının ilk yarısını tamamlamak üzereyiz ve şimdiden botlar ile yazışmalar, telefonumuzun akıllı asistanı ile yapılan sohbetler ve hatta yapay zeka ile donatılmış robotun laboratuvarlardan kaçması gibi bir çok önemli gelişmeyle karşılaşıyoruz.
The Future Today Institute'un 2016 yılı için hazırladığı tahminler sunumunun da incelediğimiz zaman 2016 yılı beklendiği gibi yapay zeka alanındaki gelişmelere sahne oluyor. 2016 yılının ikinci yarısında çok daha fazla yapay zeka gelişmesi göreceğimiz kesin.
Peki 2016 yılı teknoloji alanında neler getirdi ve getirmeye devam edecek?
Botlar
Özellikle Facebook Messenger’ın bot alanında yaptığı atılım ve firmaların yaratıcı çözümleri bu alanda daha çok yenilik göreceğimizi gösteriyor. Artık Messenger üzerinden botlarla yazışıyoruz ve bu botlar arkasında bulunan yapay zeka sayesinde öğrenerek gelişiyorlar, ilerleyen yıllarda size nasıl aşık olabileceğiniz veya sevdiğiniz kişiyi nasıl bulacağınız konusunda da tavsiye verirseler şaşırmayın.
Algoritmalar
“Algoritma” dediğimiz şey aslında matematiğin başladığı günden beri problemler çözmek için hayatımızda yer alıyor ve bilgisayar biliminin de temelini oluşturuyor diyebiliriz. Günümüzde artık her adımımız bir veri ve özellikle akıllı cihazlardan dolayı her davranışımız ve hatta düşüncemiz bir veri oluşturuyor. Bu verileri anlamlandırmak ve çözümlemek için kullanılan ve kullanılacak olan algoritmalar ilerde toplumsal sorun teşkil edebilecek kadar gelişiyor. Google’a 2015 yılında yapılan en önemli eleştirilerden birisi yüksek maaşlı işleri erkeklere daha çok göstermesiydi. Buna neden olan şey ise algoritmasıydı.
Algoritmalar, ürettiğimiz veriyi kullanarak sigortacılara hangimizin daha büyük risk teşkil ettiğini, medya organlarına kimin hangi tür haberi daha çok görmek istediğini ve daha bir sürü şeyi söyleyebiliyor.
Derin Öğrenme (Deep Learning)
Yapay zeka teknolojisinin en önemli adımlarından biri derin öğrenme adımıdır. Makineler artık insan beyni gibi bir yapıya sahip ve öğrenebiliyorlar, her şeyi hafızalarında tutabiliyorlar ve daha önemlisi bu verileri kullanarak yeni veri üretebiliyorlar. Eğer dikkat ederseniz akıllı telefonlarınız artık fotoğraflarınızda yüz tanıma ile kategorileme yapabiliyor, Facebook, Google ve Microsoft yüz tanıma özelliği sayesinde neredeyse karanlıkta bile yüz tanımayı gerçekleştirebiliyor çünkü karakteristik yüz özellikleriniz veritabanlarında bulunuyor.
Facebook arkadaşınızı etiketlemek istediğinizi size artık ismini önererek soruyor ve bunun sonraki adımı robotların da sizi yüz hatlarınızdan tanıması ve hakkınızda bir çok şeyi biliyor olması. Alan Turing 1950’li yıllarda soruyordu. “Bilgisayarlar düşünebilir mi?" Bir çok öncü firmaya göre bunu cevabı evet. Hem düşünebilir hem de öğrenebilir hem de insanoğlundan daha hızlı ve daha iyi bir şekilde.
Şu anda bazı hastanelerde radyologlar gibi sağlık okuması ve teşhislerini yapan robotlar test ediliyor ve hatta Avusturalya da bir doğal gaz tesisini, kaynak yönetimini bir robota teslim etmek üzereler.
Habercilikte yapay zeka!
Haber ve içerik şirketleri bir çok test yaparak yapay zekalar tarafından geliştirilen haberler ve içerikleri kullanmaya başlayacak. Şu anda LA Times bu konuda öncülerden ve yapay zeka tarafından yapılan haberler sanki insanlar tarafından yazılmış gibi ayırt edilemeyecek düzeyde.
Tabi ki iyileştirilmesi gerekecek ama yapay zeka aynı zamanda hızlı analiz ve geniş erişim ağı sayesinde bir çok araştırmacı gazeteci için iyi bir asistan görevi görecek.
Gerçek zamanlı doğruluk analizleri
Bilginin üretim hızı arttıkça ve erişim - dolayısıyla yayılım- kolaylaştıkça gerçek olmayan bilginin yayılımı da aynı hızla arttı. Günümüzde en önemli sosyal medya problemi, karşımıza çıkan bilginin doğru olup olmadığı. Bu alanda yapılan çalışmalar yapay zeka ile birleşince gerçek zamanlı doğruluk analizlerini ortaya çıkardı. Washington Post Truth Teller projesi ile bu alanda önemli bir adım attı ve buna ek olarak Periscope, Youtube canlı yayını, Facebook canlı yayınları da bir bakıma haberlerin doğruluk kanıtlama merkezleri oluyor. 2016 yılında özellikle Amerika seçimlerinde bu araçların çok fazla kullanılacağı öngörülüyor.
İlerleyen yıllarda ise yapay zeka ve big data bir araya kusursuz bir şekilde gelince artık yalan haberler bir bir ortaya çıkacak ve tabi aynı zamanda bu durum manipülasyona da mahal verecek. Tam da bu nedenle büyük gruplar ve şirketler bir çok medya şirketini bünyesine katarak erişilebilirliğini artıyor.
Akıllı Kameralar
Kameralar da diğer teknolojiler gibi giderek akıllanıyor. Yüz tanıma gibi özelliklerin yanında geliştirilen teknolojiler ile artık kameralar hareket halindeki kişleri takip edip yüz tanıma ve nesnel tanımlama özellikleri ile birleşerek potansiyel güvenlik tehditlerini belirleyebiliyor. Güvenlik için kameralar diğer online kameralara da bağlanabiliyor. Bu gelişme Person of Interest’i anımsatsa da şimdilik duygusal analizler yapamadıkları için (en azından biz öyle sanıyoruz) sevinebiliriz.
The Future Today Institute'un hazırladığı 2016'nın teknoloji trendleri sunumunun tamamına aşağıda ulaşabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap