IBM uçakların türbülansa girmesini engelleyecek

IBM uçakların türbülansa girmesini engelleyecek

Uçakların karşılaştığı en büyük problemlerden birisi türbülans. Her ne kadar ciddi kazalara sebep olmuyor olsalar da, hem yolcu konforunu etkilemesi hem de zaman zaman yaralanmalara sebep olmasıyla havayollarına ciddi mali sorumluluklar da yansıtıyor.

IBM'in 2 milyar dolar ödeyerek, yapay zeka çözümü IBM Watson'ın bünyesine kattığı The Weather isimli şirket hava durumunu ölçüyor ve yapay zeka sayesinde yaptığı tahminlerle birlikte, anlık hava durumunu uçaklara daha hızlı bir şekilde haber verecek. Böylece pilotlar, mevcut sistemlere nazaran çok daha hızlı bir şekilde karşılaşabilecekleri hava boşluklarından haberdar olma imkanına erişmiş olacak.

IBM Watson'ın içindeki The Weather çözümünün, kokpite yansıması ile elbette internet aracılığı ile olacak. IBM bu konuda, uçak içi internet hizmeti sağlayıcısı Gogo ile anlaşmış. Böylece pilotları türbülanslar konusunda uyarma süresi bir hayli kısalacak ve hava boşluklarıyla ilgili uyarılara pilotlara internet üzerinden gerçek zamanlı veriler ve hava durumu tahminleriyle verilecek.

The Weather tarafından açıklanan rakamlara göre türbülans nedeniyle oluşan kazaların havayollarına maliyeti tam 100 milyon dolar. İş birliğinin en büyük amacı ve sonucu ise hem bu maliyetleri ortadan kaldırmak hem de hava boşlukları sebebiyle oluşan konforsuzluğu önlemek olacak.

Görsel kaynak: Anteromite/Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.