2015 yılında Emrah Yalaz ve Can Saraçoğlu tarafından 2.5 milyon dolarlık bir fon olarak kurulan String Ventures, Temmuz ayında 15 milyon dolarlık, Mart 2017'de ise 50 milyon dolarlık bir fon kapatmayı hedefliyor.
String Ventures, bilindiği üzere küresel oyuncu olabilecek girişimlere yatırım yapan bir yatırım fonu. 2015 yılından itibaren sırasıyla Vizera Labs, Flight Recorder ve Polizom gibi önemli teknoloji girişimlerine yatırım yaptığını paylaşmıştık. Aldığımız bilgiye göre SV, şimdiye dek 9 yatırım yapmış ve yatırım portföyü 2.4 kat değer kazanmış.
50 milyon dolarlık fonunu kapattığında sektördeki en büyük “bağımsız ve kısıtlamasız” fon olmayı hedefleyen String Ventures'ın Kurucu Ortağı Emrah Yalaz, erken aşama yatırım fonlarının 20 milyon dolar civarında olduğuna dikkat çekiyor ve en büyük fon olma iddialarına şöyle açıklık getiriyor;
Hazine desteği sayesinde, bugün bir yatırım şirketi belli bir miktar serbest (private) yatırımcı bulduktan sonra, bulduğu toplam tutar kadar daha devlet destekli fonlardan yararlanabiliyor. Fakat bu fonlar büyük sınırlamalarla birlikte geliyor. Biz yazılım ve teknoloji konusunda yeteneğin dünyanın her yerinden geldiğini bildiğimiz için tamamen serbest (private) parayı hedefliyoruz. Bu nedenle, String Ventures sektördeki en büyük ‘bağımsız ve kısıtlamasız’ fon olacak. Bu sayede Silikon Vadisi ve Berlin gibi gelişmiş pazarlarda da yatırım yapabilmeyi hedefliyoruz.
SV hangi girişimlere yatırım yapacak?
String Ventures, yatırım yapacağı girişimlerde aradığı kriterleri ise şu sorularla açıklıyor;
- Kısa vadede çok süratli büyüyebilir mi?
- Dünya çapında teknolojik ürün geliştirme yetisine sahip bir kurucu ortak ve onu tamamlayan bir pazarlamacı (Hustler) ve tasarımcı var mı?
- Kurucu ekip 2 veya 3 kişiden mi oluşuyor? (Tek kuruculara yatırım yapılmıyor)
- Büyüyen veya değişen, ideal olarak teknolojik değişimden henüz etkilenmemiş olan bir pazara mı hitap ediyor?
Silikon Vadisi’nin tanınan yatırımcıları ile ortak yatırımlar (co-investment) yapan String Ventures'ın diğer Kurucu Ortağı Can Saraçoğlu da yatırım yaptıkları 7 girişimin hali hazırda Silikon Vadisi’nde faaliyet gösterdiğini ekliyor.
Türkiye'de erken aşama girişim fon büyüklüklerinin biraz daha büyümesi gerektiği malum. Ancak bununla beraber girişimlerimizin sadece yerel değil, küresel çaplı bakış açısıyla işe başlaması gerektiğini de bir kez daha hatırlatmak gerekiyor.