Yazılım her şeyi yiyor ve nesnelerin interneti giderek etrafımızı sarıyor. Hal böyle olunca, şimdiye dek veri ve para hırsızlığı yapan 'hacker'lar yeni bir suçla karşı karşıya kalıyor; cinayet.
Geleneksel anlamda bir hacker'ın (siber korsanın) amacı bilgisayar sistemlerine sızarak onu çökertmek veya kar amaçlı kullanmak olarak bilinir. Ancak son dönemde otomatik sürüş özelliğine sahip araçların uydu vasıtasıyla ele geçirilmesi, hastane ve elektrik şebekelerine saldırılar bilindik hikayeler arasına girmeye başladı. Yani artık insan hayatını ilgilendiren, ölümcül sonuçlar doğurabilecek vakaların sayısı artırıyor. Hatta şimdiye kadar bunun yaşanmış olma ihtimali bile mevcut.
Stuxnet'ten ölen oldu mu?
Business Insider'a konuşan F-Secure CEO'su Mikko Hypponen'e göre İran'ın Buşehr ve Natanz'daki nükleer tesislerini hedef alan Stuxnet virüsü bunun ilk örneği olabilir. Amerikan ve İsrail istihbarat servislerinin karıştığı söylenen bu virüs, Hypponen'e göre (uranyum gazı sızıntısına bağlı olarak) insanların ölümüne sebep olmuş olabilir.
Elektrik kesintilerinin göz ardı edilen yüzü
Keza Ukrayna'daki uzun süreli elektrik şebekesi saldırısı da benzer bir vaka. Rusya'daki siber korsanlara yüklenen bu 'sistem çökertme' işinin sonucu da ölümlere sebebiyet vermiş olabilir. Zira hayati önem taşıyan elektrikli cihazların durması veya trafik ışıklarının çalışmaması pekala ölüme davetiye çıkarmak demek.
2015'te Türkiye'de yaşanan elektrik kesintisi de dahil olmak üzere, elektrik kesintileri ve siber saldırılar üzerine geniş bir paragraf açmak mümkün (bkz: ilgili yazı) fakat biz siber korsanların gerçekten adam öldürmeye teşebbüs edip etmeyeceklerini tartışmaya devam edelim.
Bir hacker adam öldürmek ister mi?
Tecrübeli siber güvenlik uzmanı Mikko Hypponen, siber korsanların cinayet suçu işlemeye meyilli olmadığını söylüyor. 'İnternet bağlantılı araçları yoldan çıkarmak mı? (bkz: jeep) Yapılabilir ama beni endişelendirmiyor.' diyor ve ekliyor;
İnsanları öldürmek kötü bir fikir. Para getirmez. Hacker'lar genelde yaptıkları işten bir çıkar elde etmeyi isterler.
Elbette her şey Hypponen'in bakış açısıyla sınırlı değil. 'Birileri hacker'lara adam öldürmek için para verirse?' sorusu pekala sorulabilir. Üstelik sıradan siber korsanların bile istemeden sebep olabileceği ölümcül kazalar mümkün olmakla beraber, DAEŞ gibi terör örgütü mensupları ölümle sonuçlanan siber saldırılar yapan veya yapılan tarafta olabilir. Zaten Hypponen de 10 hatta 5 yıl içinde siber korsanların bir cinayete karışacağına inandığını söylüyor.
Hypponen öngörüsünde ne kadar başarılı olur bilmiyorum ama tüm bu olasılıklar gelecekte yazılım güvenliğinin neden daha da kıymetli hale geldiğinin açık bir göstergesi. Yapay zeka cihazlarınıın katil olma olasılığı biraz daha uzak gözükse de, bir siber korsanın cinayetle suçlanması bilişim hukukunda ayrı bir yer tutacak gibi gözüküyor...
Görsel Kaynak: Shutterstock, Mikko Hypponen