Apple'ın bilgisayarlar için yeni işletim sistemi macOS Sierra tanıtıldı

Apple'ın bilgisayarlar için yeni işletim sistemi macOS Sierra tanıtıldı

Apple'ın merakla beklenen işletim sistemi OS X'in yeni adı macOS Sierra olarak belirlendi ve pek çok yeni özellik duyuruldu. Apple'ın ilk tanıttığı özellik, Auto Unlock özelliğiydi. Yeni tanıtılan Auto Unlock özelliğini sayesinde artık Macbook'unuzun kapağını açtığınız anda şifrenizi girme zorunluluğunuzu ortadan kaldırıyor. Auto Unlock özelliği, bileğinizdeki Apple Watch sayesinde sizi anlıyor ve siz Macbook'un kapağını açar açmaz, cihazın kilidi de açılıyor.

macOS Sierra gelecek ve salonda büyük alkış alan bir diğer özellik ise tüm kullanıcıların sıkça kullandığı kopyala/yapıştır özelliği ile ilgiliydi. Universal Clipboard adlı özellik sayesinde, kopyala yapıştır özelliğiyle cihazlar arasında geçiş çok daha kolay. Mesela iPhone'da kopyaladığınız bir metni, yapıştırılmış olarak aynen Macbook ekranınızda görmeniz mümkün olacak.

iCloud Drive'da 10 milyardan fazla dokuman olduğunu belirtilen etkinlikte. iCloud Drive ile farklı cihazlardan da erişebildiğiniz bu özellik sayesinde, cihazlar arası bazı geçişler oldukça kolaylaştırıldı. Bulut teknolojisi geliştirilmiş ve artık masaüstündeki belgelerinize, bulut bilişim sayesinde farklı cihazlar üzerinden de kolayca erişebilmeniz mümkün olacak. Hatta iPhone üzerinden bile, Macbook masaüstünüzdeki belgelere erişebilmeniz oldukça faydalı bir özellik olarak dikkat çekiyor. Bununla birlikte başka bir yazıyla daha detaylı değineceğimiz Apple Pay'in webe gelmesi de yine macOS  Sierra ile birlikte açıklandı.

Optimized Storage özelliği ise uzun zamandır açmadığınız fotoğrafları, dökümanları, videoları sizin için iCloud'a yedekleyerek bilgisayarınızda size alan kazandırıyor. Bu optimizasyon ile artık Macbook'taki arşivleme alanı şikayetleriniz azalabilir. Bir diğer özellik Picture in Picture özelliği ile çoklu ekran kullanımı konusunda yardımcı oluyor. Safari web tarayıcısında izlediğiniz bir videoyu bu özellikle ayrı bir ekran olarak düzenleyebiliyor, siz farklı bir iş yaparken, bu videonun ekranın herhangi bir köşesinde devam edebilmesini sağlıyorsunuz.

macOS'in bu özelliklerinin yanı sıra Apple yetkilisi son olarak Siri'nin macOS Sierra'ya geldiğini açıkladı. Bu heyecanlı gelişmeyle birlikte, Siri macOS Sierra'da masaüstünde yer alacak ve sesli komutlarla Mac'lerinizi yönetmeniz konusunda yardımcı olacak gibi gözüküyor. Böylece Siri ile müzik açma, sunumları yönetme, dosyalarınızı aratma gibi işleri bile sesli komutlarınızla yapabileceksiniz.

Temmuz ayında halka açık olarak test edilmeye başlayacak macOS Sierra'nın önümüzdeki sonbahar aylarında yayınlanması planlanıyor. Yani işletim sisteminin kesin çıkış tarihi henüz belli değil.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.