Gartner: Akıllı telefon satışlarının artış hızı 2016'da yüzde 7'ye düşecek

Gartner: Akıllı telefon satışlarının artış hızı 2016'da yüzde 7'ye düşecek

Gartner'ın yeni araştırmasına göre akıllı telefonlar satışlarının büyümesi ciddi bir düşüşle karşı karşıya. 2010'da yüzde 73 büyüyen akıllı telefon pazarının 2016'da yüzde 7 büyümesi bekleniyor.

2016'da 1,5 milyar akıllı telefon sevkiyatının olacağını öngören Gartner, 2015'te yüzde 14,4 olan büyüme oranının bu yıl sonunda yüzde 7'ye gerilemesini bekliyor. Akıllı telefon üreticileri için yeni kritik bölgenin de Hindistan olduğu belirtiliyor.

Gartner, Hindistan'ın akıllı telefon satışları için en mühim pazar olduğunu da söylüyor ve ülkede geçen yıl akıllı telefon satışlarının yüzde 39 olduğunu paylaşıyor. Bu yıl Hindistan'da satılması beklenen akıllı telefon sayısı ise 139 milyon. Geçen yıla göre yüzde 29,5 gibi bir büyüme bekleniyor ki bu oran dünya ortalamasının oldukça üstünde. Akıllı telefonların 120 doların altına düşmesinin de kritik bir eşik olacağı belirtiliyor.

Çin pazarında ise geçen yıl cep telefonunun satışlarının yüzde 95'ini akıllı telefonlar oluşturmuş ki Apple da ilk çeyrekte son 13 yılın ilk düşüşünü açıklamıştı. Bunda Çin'in payı var zira Xiaomi gibi uygun fiyatlı Android telefon üreticileri Apple'a karşı ciddi bir güç sağlamış durumda. Hatta Apple'ın üretim üssünü Hindistan'a taşıyıp taşımayacağı da gündeme gelmişti.

Diğer yandan Gartner, yerel olmayan en az bir akıllı telefon markasının da 2018'de ilk 5'te yer alacağını ekliyor.

Gartner'a göre gelişmekte olan pazarlarda üst seviye bir telefonun kullanım ömrü 2,2 - 2,5 yıl iken basit modellerde bu istatistik 3 yıl ve ötesine işaret ediyor. Tabi bu durum akıllı telefonların tabana yayıldığı pazarlarda bile bir yavaşlamayı beraberinde getiriyor. Keza akıllı telefonlarda yeni ve vurucu bir özelliğin çıkmaması da 'biraz daha hızlı, biraz daha ince' yeni bir telefona para ödeme kararını erteleyebiliyor.

Türkiye'de hızlı büyüyen akıllı telefon pazarının henüz doyuma ulaştığı söylenemez ama 2016 veya sonrasında büyüme oranların düşüşe geçebileceğini de düşünmemek elde değil.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.