Marc Andreessen'in bulutlara yazdırmak istediği tavsiye: Fiyatları artırın!

Marc Andreessen'in bulutlara yazdırmak istediği tavsiye: Fiyatları artırın!

Silikon Vadisi'nin duayen yatırımcısı Marc Andreessen, girişimciler için San Francisco semalarına iki kelimelik bir tavsiye yazdırmak istediğini söyledi; Fiyatları artırın!

4 Saatlik Hafta adlı popüler kitabın yazarı ve yatırımcı Tim Ferris, milyarderlerle yaptığı podcast yayına bu kez Marc Andreessen'i konuk etmiş ve 'En yüksek sayıda kişiye ulaşması için reklam panolarına hangi kelimeleri yazmak isterdin?' sorusuna yukarıdaki yanıtı vermiş.

Daha uzağa gitmek için gazı köklemek

Reklam panolarıyla kendini sınırlamayan Andreessen, fiyatları artırmanın son derece kritik olduğunu ifade ediyor ve büyüme sıkıntısı yaşayan girişimlerin fiyatlandırma hatası yaptığına dikkat çekiyor. Pazarlama faaliyetleriyle kullanıcı kazanmayı sağlayamayan fiyat etiketinin yanlış olduğunu ifade ediyor.

Andreessen'e göre daha fazla kullanıcı çekmek veya rekabette avantajlı duruma geçmek için fiyatları düşürmek, sona doğru giden bir başlangıç. Bu strateji, iyi gitmeyen durumu daha da kötüleştiriyor ve nihayetinde bir çok girişim kâr edemeden kapanıyor.

Risk sermayedarı Marc Andreessen

Yumurta-tavuk ilişkisi

Şahsen Andreessen'in çok ikircikli bir duruma işaret ettiği malum. Tam bir aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık durumu ve yumurta-tavuk ilişkisi. Yani siz daha çok kazanmak isterken kullanıcıların çok büyük bir bölümü de her zaman daha ucuza hatta bedavaya hizmet almak istiyor. Nihayetinde kazanan en çok parası olan oyuncular olıuyor ki Chris Anderson'ın 'Bedava' adlı kitabı bu konuyu oldukça iyi irdeliyor.

Fiyat mı, Fiyat/performans mı?

Girişimlerin ayakta kalma şansının artması ve internet ekonomisinin dikkate mashar olması için Andressen'e kulak vermekte fayda var. Yani en düşük fiyatın değil, fiyat/performans oranının önemsemesi sektör için daha iyi olacaktır. Rekabette fiyatların düşmesi yerine kalitenin artmasını birincil yol olarak düşünebiliriz. Bu durumda daha az müşteriye daha fazla zaman ayırıp, müşteri memnuniyeti yükseltmek de mümkün.

Deneyimli bir girişimci olan Andreessen elbette bu tavsiyesini yapıp son bir uyarı soru sormayı da ihmal etmiyor; Ürününüz kullanıcıların daha fazla para ödeyeceği kadar iyi mi?

Ek: Eğer daha önce görmediyseniz Marc Andressen'den süzülen Şirket değerlemesi hakkında yanlış bilinenlerHızlı büyüyen girişiminizi yok etmenin 11 yolu ve En iyi 10 Twitter fırtınası başlıklı haberlerimize de mutlaka göz atmanızı tavsiye ederim.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.