Google şifreleri ortadan kaldırmayı hedefleyen projesi Abacus'u test etmeye başlıyor

Google şifreleri ortadan kaldırmayı hedefleyen projesi Abacus'u test etmeye başlıyor

google-project-abacusGoogle'ın ilk kez geçen yılki I/O etkinliğinde duyurduğu, şifreleri ortadan kaldırmayı hedefleyen projesi ''Abacus'' test edilmeye başlıyor. Testler ilk olarak büyük finansal işletmelerde yapılacak.

Project Abacus, her şeyin yolunda gitmesi halinde, bugün kullandığımız mevcut güvenlik yapısını kökten değiştirebilecek potansiyele sahip. Kullanıcıların şifreleri hatırlamakta çoğu zaman zorlandığını ve sürekli olarak şifre sorulmasından da bıktıklarını hatırlatan Google, Project Abacus ile yepyeni bir güvenlik anlayışını deneyecek.

Makine öğrenme tabanlı bir analiz sistemine sahip olan Abacus kullanıcıların akıllı telefonları üzerinde yaptıkları işlemleri analiz ederek onlar için bir güvenlik skoru oluşturuyor. Telefonda nasıl konuştuğunuz, klavyeyi nasıl kullandığınız (klavye vuruşları), en sık kullandığınız uygulamalar ve daha birçok hareketiniz analiz edilerek  güvenlik skorunuz oluşturuluyor. Daha sonrasında da şifre gerektiren bir uygulamayı kullanmak istediğinizde bu güvenlik skoru ile sizin gerçekten o kişi olup olmadığınız tespit edilerek uygulamaya giriş izni veriliyor.

Google geliştiricilerin uygulamalarında kullanıcıların güven skorlarını kullanabilmeleri için ''Trust Score'' adı verilen bir API de geliştirmiş. Geliştiriciler bu API'ı kullanarak kullanıcılara şifresiz bir deneyim sunabilecekler. Gelecek ay büyük finansal işletmelerde test edilmeye başlanacak olan Project Abacus'ün yıl sonunda tüm geliştiricilere açılması planlanıyor.

Görsel Kaynak: JMiks / Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.