Tim Cook'un Hindistan ziyaretiyle ilgili bilmeniz gerekenler

Tim Cook'un Hindistan ziyaretiyle ilgili bilmeniz gerekenler

Apple CEO'su Tim Cook, şu günlerde çokça tartışılan şirketinin geleceğinde etkili olacak bir dizi görüşmeyi Hindistan'da gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon pazarı olan Hindistan'da 21 Mayıs'ta Başbakan Narendra Modi ile görüşen Cook, ziyareti sırasında perakendeden siber güvenliğe Apple'ın Hindistan'daki stratejisiyle ilgili birçok farklı konuyu gündeme getirdi.

Yapılan resmi açıklamaya göre Modi ve Cook görüşmesinde ikili, Apple'ın ülkede üretim ve satış planlarını konuştu. Halihazırda Cook, ziyareti için Apple'ın Hindistan'da perakende mağazaları açmak üzere yaptığı başvurunun hükümet tarafından incelendiği süreci seçmişti. Haydarabad'da Map Development Centre adında bir harita geliştirme merkezi kurmakta olan Apple'ın bu çalışmaları da iki tarafından masaya yatırıldı, yapılan resmi açıklamaya göre. Yenilenebilir enerji, siber güvenlik, girişimcilik ve uygulama geliştirme gibi anahtar kelimeler de birer satır olarak bahsediliyor.

Hindistan'da akıllı telefonların telekom operatörlerinin tarifelerinden ziyade peşin fiyata satılması daha yaygın bir pratik. Apple'ın düşük fiyatlı telefonların avantajlı olduğu Hindistan pazarında satışlarını arttırmak için ana stratejilerinden biri kullanılmış iPhone'ları piyasaya sunmak ancak şirketin bu talebi de yakın zamanda Hindistan Telekom otoritesi tarafından reddedilmişti. Hindistan'da ulusal NDTV kanalına verdiği 20 dakikalık röportajında bu konuya da değinen Cook, Apple'ın perakende mağaza açılışı için henüz yeşil ışık verilmediğini söyledi.

İnsanların teknolojiye erişimini kolaylaştıracak tüm adımları desteklediklerini söyleyen Cook'un ülkede 4G'ye geçiş için lobi yaptığı da belirtiliyor. Bugün birçok kişinin telefonunda video bile izleyemediğini söyleyen Cook önümüzdeki aylarda bunu mümkün hale getireceklerini söylüyordu.

Apple'ın kişi başına günlük gelirin 3 dolar seviyesinde olduğu Hindistan'da işi oldukça zor. Ancak şirketin buradaki başarısı oldukça kritik. Cook'un görüşmelerinin meyvelerini verip vermediğini önümüzdeki bir yıllık süreçte sanıyorum görebileceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.