Siber güvenlik bir lüks değil, ihtiyaç!

Çevremizdeki nesneler yavaş yavaş internete bağlanması (IoT) yazılım güvenliğinin önemini de giderek artırıyor. Dolayısıyla son dönemde artan siber güvenlik girişimleri ve bu alandaki yatırımlar hızla artıyor.

Lux Research tarafından hazırlanan rapora göre 2015'te siber güvenlik alanındaki yatırımlar yüzde 78 oranında artarak 228 milyon dolara yükselmiş durumda. Araştırma şirketi bu rakamın 2016 sonunda 400 milyon dolara yükselmesini bekliyor. Bu yükselişteki büyük payı da nesnelerin internetine gösterilen uyuma bağlıyor.

Söz konusu raporda 2000 yılından bu yana 77 siber güvenlik girişimi incelenmiş ve bunların toplam 800 milyon dolar yatırım aldığı hesaplanmış.

Siber güvenlik bir lüks değil, ihtiyaç

Günümüzde nesnelerin teker teker akıllı telefonlarımıza bağlandığını görüyoruz ancak artık nesnelerin birbiriyle konuşmaya başladığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla akıllı termostatlar evimizin perdesiyle; buzdolaplarımız e-ticaret siteleriyle ve arabamız otomobil yıkayıcısıyla iletişime geçebiliyor. Bu da bizim üssel (exponential) bir artışla karşı karşıya kalacağımız anlamına geliyor.

Lux Research araştırmacıları da bu noktaya parmak basıyor ve baştan sonra bir yazılım güvenliğinin önemine değiniyor. Çoğu siber güvenlik girişiminin ABD'de olduğuna dikkat çeken Lux Research, İsrail'in de bu alanda 1/3 pay aldığını söylüyor ki dijital sektörü biraz yakından takip edenlerin İsrail'in bu alandaki ilerlemesini görmemesi mümkün değil.

Analistler son zamanlarda artan fidye yazılımlarının (ransomware) arttığını (bkz: bir hastane vakası) ve daha da artabileceğini de söylüyor ki internet bağlantılı aracımıza erişim sağlayan (olmadı değil) birinin acil bir durumda bizden istediği belli bir miktar parayı göndermememiz işten bile değil.

Kapıdaki güvenlik mi, kablodaki güvenlik mi?

Günümüzde dünya devi ülkelerin en büyük bütçeyi savunma sanayisine ayırdığı ve siber güvenliğin ulusal güvenliğin bir parçası olduğu düşünülürse yatırımların da katlanarak artacağını söyleyebiliriz. Tabi bu durum bireysel taraftaki ihtiyaçların artmasından da kaynaklanıyor.

Dolayısıyla 'yüksek güvenlikli internet bağlantısı' sunan konutların daha yüksek fiyattan kiralanması bile benim için sürpriz olmaz. Zira günümüzde sadece siber korsanların gözü bu alanda değil, istihbarat ajansları da pekala bu dikeye derinlemesine bakıyor...

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.